Čokoladni rolat sa kremastim filom sa orasima i korom od keksa
i kafe, popularno nazvan Slonovo uvo. Ovaj nepečeni kolač sa keksom, neobičnog imena i blagim ukusom kafe
privući će i ljubitelje kafe a i one koji to nisu. Moj suprug, koji inače ne pije
i ne voli kafu, kaže da je ovaj čokoladni rolat jedan od najukusnijih rolata
koje je u poslednje vreme probao.
500 g mlevenog keksa,
200 g šećera u prahu,
2 kašike kakaoa,
4 šoljice kuvane crne kafe bez šećera.
Za fil:
200 ml mleka,
1 čaša šećera,
2 žumanceta,
2 kašike šećera,
2 kašike brašna,
2 kašike brašna,
polovina margarina,
2 kašike seckanih oraha,
Kora:
Sjediniti šećer, mleveni keks i 2 kašike kakaoa i dobro promešati.
malo kokosovog brašna.
Za glazuru:
100 g čokolade,
malo vode i
malo ulja.
Kora:
Sjediniti šećer, mleveni keks i 2 kašike kakaoa i dobro promešati.
Dodati 4 šoljice kuvane
kafe (ne vruće) i umesiti.
Masu podeliti na dva jednaka dela i
razvući u dve kore pravougaonog oblika.
Fil:
Fil:
U mleko sipati čašu šećera i ostaviti da
provri.
Umutiti 2 žumanceta, 2 kašike šećera i 2
kašike brašna pa to postepeno dodavati u vruće mleko i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Kada se smesa ohladi, dodati margarin i
dobro umutiti.
Dodati orahe i dobro promešati.
Dodati orahe i dobro promešati.
Namazati pravougaone kore i zaviti u
rolat.
Premazati rolat čokoladnom glazurom i
posuti kokosom.