6 belanaca,
6 kašika šećera,
50 g prženih, mlevenih lešnika,
1 kašika brašna.
Za fil:
24 žumanaca,
13 kašika šećera,
700 ml mleka,
6 kašika brašna,
3 kesice vanil šećera,
10 kašika šećera u prahu,
100 g prženog seckanog lešnika,
100 g oraha,
60 g čokolade,
300 ml slatke pavlake.
Lešnik tortu pripremiti na sledeći način:
Umutiti belanca i šećer u čvrst sneg.
Dodati mlevene lešnike i brašno.
Sjediniti masu pa sipati u podmazan i brašnom posut pleh.
Peći u rerni zagrejanoj na 200ᵒC oko 15 minuta.
Fil:
Penasto ulupati žumanca i šećer.
Dodati mleko, brašno i vanil šećer.
Kuvati na pari uz neprestano mešanje dok se masa ne zgusne.
Margarin i šećer u prahu penasto umutiti i umešati u potpuno
ohlađen fil.
Podeliti fil na dva jednaka dela.
U jedan deo umešajte otopljenu čokoladu i mlevene orahe a u
drugi seckane lešnike.
Filovati na sledeći način: kora, tamni fil, pavlaka, kora
svetli fil pavlaka, kora tamni fil pavlaka i kora svetli fil, pavlaka.
Ukrasiti po želji.