Pages

Thursday, July 28, 2011

Čokoladni rolat Slonovo uvo



Čokoladni rolat sa kremastim filom sa orasima i korom od keksa i kafe, popularno nazvan Slonovo uvo. Ovaj nepečeni kolač sa keksom, neobičnog imena i blagim ukusom kafe privući će i ljubitelje kafe a i one koji to nisu. Moj suprug, koji inače ne pije i ne voli kafu, kaže da je ovaj čokoladni rolat jedan od najukusnijih rolata koje je u poslednje vreme probao.



Za rolat Slonovo uvo, potrebno je: 
Rolat slonovo uvo

Za kore:

500 g mlevenog keksa,
200 g šećera u prahu,
2 kašike kakaoa,
4 šoljice kuvane crne kafe bez šećera.

Za fil:

200 ml mleka,
1 čaša šećera,
2 žumanceta,
Rolat slonovo uvo2 vanilin šećera,
2 kašike šećera,
2 kašike brašna,
polovina margarina,
2 kašike seckanih oraha,
malo kokosovog brašna.

Za glazuru:

100 g čokolade,
malo vode i
malo ulja.
Rolat slonovo uvo

Čokoladni rolat Slonovo uvo, pripremiti na sledeći način:

Kora:

Sjediniti šećer, mleveni keks i 2 kašike kakaoa i dobro promešati.
Dodati 4 šoljice kuvane kafe (ne vruće) i umesiti.
Masu podeliti na dva jednaka dela i razvući u dve kore pravougaonog oblika.

Fil:
U mleko sipati čašu šećera i ostaviti da provri.
Umutiti 2 žumanceta, 2 kašike šećera i 2 kašike brašna pa to postepeno dodavati u vruće mleko i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Kada se smesa ohladi, dodati margarin i dobro umutiti.
Dodati orahe i dobro promešati.
Namazati pravougaone kore i zaviti u rolat.
Premazati rolat čokoladnom glazurom i posuti kokosom.

Wednesday, July 27, 2011

Slatko od jagoda


Za slatko od jagoda je potrebno:
Slatko od jagoda 
1 kg jagoda,
1,25 kg šećera,
1 kesica limuntusa,
sok od jednog limuna.

Slatko od jagoda pripremiti na sledeći način:

Slatko od jagodaSveže jagode očistiti od peteljki, oprati ih, svaku umočiti u rastvoren limuntus i staviti ih u šerpu.
Dok su u šerpi, preliti ih sokom od limuna tako da se sve jagode podjednako natope u soku.
U velikoj šerpi, ređati red jagoda pa red šećera.
Gornji sloj treba da bude šećer.
Pokriti šerpu čistom salvetom i ostaviti jedan dan da stoji.
Kuvati na jakoj vatri.
Za vreme kuvanja ne skidati penu niti mešati slatko.
Kuvati dok ne bude dobijena željena gustina.
 Kada je gotovo, skinuti sa štednjaka, ukloniti penu, pokriti vlažnom salvetom i ostaviti da odstoji jedan dan.
Sipati u staklenke i povezati celofanom.

Napomena: šerpa treba da bude velika kako slatko tokom kuvanja ne bi iskipelo.




Thursday, July 14, 2011

Voće u jogurtu


Ovaj voćni jogurt je osvežavajući, zdrav i veoma jednostavan za pripremu. Recept je manje više poznat svima. Dok su banane obavezne, umesto slatkog od jagoda možete koristiti slatko od nekog drugog voća (kupine, maline, borovnice...). Priprema: oko 15 minuta.
Voće u jogurtu

Za ovaj voćni jogurt je potrebno:

2 banane,
2 čaše jogurta,
1 kašika slatkog od jagoda.
Voće u jogurtu

Priprema:

Banane iseći na sitne komadiće.
Dodati slatko od jagoda pa promešati.
Dodati jogurt pa opet promešati.
Služiti hladno.

Sunday, July 10, 2011

Pita od bajatog hleba



Ukoliko imate bajatog hleba a ne znate šta s njim, evo jednostavnog recepta pomoću koga će te i takav hleb iskoristiti.
Pita od bajatog hleba 
Za pitu od bajatog hleba je potrebno:

4 jajeta,
400 g bajatog hleba,
300 ml mleka,
200 g sira,
Pita od bajatog hleba50 ml kajmaka,
100 ml pavlake,
1 kašičica soli,
200 ml jogurta.

Pitu pripremiti na sledeći način:

Rukom izlomiti hleb na mala parčad i poređati ih u podmazan pleh broj 32.
Ulupati jaja, dodati pavlaku, jogurt, kajmak, mleko, so i izmrvljen sir.

Smesom preliti hleb u plehu tako da sav hleb bude potopljen i peći.

Tuesday, July 5, 2011

Slatko od dunja




Za slatko od dunja je potrebno:

1 kg dunja,
1,25 kg šećera.

Slatko od dunja pripremiti na sledeći način:

Očistiti i izrendati dunje pa staviti u posudu sa hladnom vodom i kuvati dok ne provri.
Staviti dunje u cediljku da se ocede.
U vodu u kojoj su se kuvale dunje, staviti šećer i kuvati dok se šećer ne ukuva.
Dodati dunje i kuvati dok se ne zgusne.
Sipati u staklenke i povezati celofanom.

Voće treba da bude zdravo, sudovi čisti i neoštećeni a staklenke dobro oprane i obrisane.
Slatko treba kuvati u širokoj velikoj šerpi i to tako da količina voća ne bude veća od 2 kg.

Sunday, July 3, 2011

Slana torta sa pršutom


Slana torta sa pršutom 
Za tortu sa pršutom je potrebno:

200 g pršute,
6 jaja,
Slana torta sa pršutom110 g margarina,
2 kašike prezli,
pola kilograma krompira,
ulje,
biber,
so.

Tortu sa pršutom pripremiti na sledeći način:

Oljušten krompir skuvati u slanoj vodi, ocediti i propasirati.
Umutiti žumanca sa margarinom.

Dodati seckanu pršutu, prezle, so, biber i propasirani krompir pa umutiti.
Ulupan sneg od belanaca dodati prethodno pripremljenoj smesi pa mutiti dok ne bude dobijena ujednačena masa.
Sipati u podmazan i prezlama posut pleh i peći u rerni zagrejanoj na 180 C dok ne porumeni.