Friday, December 30, 2011

Dinastija torta

I pored toga što mi je na raspolaganju veliki izbor torti, Dinastija torta je bila moj izbor za Novu Godinu. Inače, ovu tortu sam prvi put pravila za moj osamnaesti rođendan. Svima se svidela i od tada je često pravim za rođendane, praznike i druge prilike.

U mojoj zbirci recepata, svrstana je u čokoladne torte a sastoji se iz dve kore od belanaca i seckanih oraha i dva kremasta fila sa pudingom od vanile, žumancima, topljenom čokoladom i mlevenim orasima.
Detaljan recept, u nastavku...


Dinastija torta za Novu godinuCheck out this cake recipe in English.

Za Dinastija tortu je potrebno:

Dinastija torta za Novu godinuZa koru:

10 belanaca,
300 g kristal šećera,
300 g seckanih oraha,
6 kašika brašna,
½ kesice praška za pecivo.

Za fil:

10 žumanaca,
Dinastija torta za Novu godinu200 g prah šećera,
½ l mleka,
2 pudinga od vanile,
6  kašika kristal šećera,
100 g mlevenih oraha,
100 g čokolade za kuvanje,
250 g margarina,
2 kesice šlaga.

Dinastija tortu pripremiti na sledeći način:

Kora
Dinastija torta za Novu godinu
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šne.
Orahe izmešati sa brašnom i praškom za pecivo pa ih varjačom umešati u šne.
Peći u većem četvrtastom plehu.

Fil

Skuvati dva pudinga u pola litra mleka i 6 kašika šećera.
Ostaviti da se ohladi.
Dinastija torta za Novu godinuPosebno umutitit 10 žumanaca sa šećerom u prahu i kuvati na pari dok se ne zgusne.
Penasto umutiti margarin pa sjediniti sa pudingom i mutiti.
Dodati smesu od žumanaca i mutiti dok se masa ne izjednači.
Podeliti masu na dva dela.
U prvi deo umešati mlevene orahe a u drugi otopljenu čokoladu.
Ohlađeno testo preseći na dva dela.
Staviti prvi deo na tacnu za služenje.
Premazati filom sa orasima potom staviti drugu koru.
Premazati filom sa čokoladom a odozgo umućenim šlagom.
Ukrasiti po želji.

Thursday, December 29, 2011

Recepti za Novu Godinu

Check out New Year's Recipes in English.

Poštovani posetioci,
prošlo je skoro godinu dana od kada sam objavila prvi recept na ovom blogu.
Tokom ovih godinu dana, bilo je raznih recepata, onih koji su vam se svideli i koji su vam bili interesantni, a verovatno je bilo i onih drugih...
Hvala vam na vašim posetama, komentarima i kritikama.
Sve to zajedno, doprinelo je promenama u izgledu i dizajnu bloga a uticalo je i na izbor recepata koje ću objaviti i generalno, mislim da je pozitivno uticalo na kvalitet "jednostavnih recepata".
Nadam se da ćemo nastaviti da se družimo i uživamo u dobroj hrani i jednostavnim receptima i 2012. godine.
Na kraju, u cilju da vam olakšam izbor, pripremila sam kraću listu recepata za "Novu Godinu".
Uz ovu listu na kojoj se nalaze recepti za torte, kolače, pogače i salate, želim vam srećnu Novu Godinu, dobro zdravlje, mnogo sreće i uspeha u njoj!

Torta od oraha

Torta od oraha
Najposećeniji recept tokom 2011. godine. Proverite zašto.






Ćeten štangle

Kolac sa ceten alvom
Kolač sa ćeten alvom.






Novogodišnja pogača

Novogodisnja pogaca
Pogača za svaki praznik.








Pileća kikiriki salata

Pileca kikiriki salata
Prava salata za Novu Godinu.

Tuesday, December 27, 2011

Novogodišnja pogača

Check out this bread recipe in English


Recepti za pogače koje sam objavila, spadaju u red najposećenijih recepata na mom blogu. Tokom zime, često spremam razne vrste pogača zato što su se posebno dobro pokazale uz jela iz zimnice
Novogodišnja pogača

Za Novogodišnju pogaču je potrebno:

2 jajeta,
1 belance,
3 žumanceta,
Novogodišnja pogača250 ml mleka,
200 ml vode,
1 kocka svežeg kvasca,
1 kesica praška za pecivo,
250 g margarina,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
susam,
laneno seme,
Novogodišnja pogačabrašno po potrebi (oko 1 kg).

Pogaču pripremiti na sledeći način:

Novogodišnja pogačaSjediniti 100 ml mlakog mleka i 100 ml mlake vode pa u tome razmutiti kvasac s kašičicom šećera, kašičicom brašna i pola kašičice soli.
Poklopiti i ostaviti na toplom da nadođe.
U međuvremenu, umutiti dva jajeta i jedno belance, dodati kašičicu soli, 150 ml mlakog mleka i 100 ml mlake vode.
Promešati a zatim dodati nadošli kvasac.
Postepeno dadavati brašno i prašak za pecivo.
Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude.
Novogodišnja pogačaUmešeno testo podeliti na pet delova pa pokriti i ostaviti na toplom  da nadođe (oko 15 minuta).
Kada nadođe, svaki deo testa istanjiti pomoću oklagije tako da dobije okrugao oblik veličine tepsije u kojoj će biti pečene.
Penasto umutiti margarin.
Istanjeno testo premazati margarinom pa četiri jufke naslagati jednu na drugu.
Naslagano testo iseći na 16 parčadi (kao tortu).
Vrh svakog parčeta saviti unazad prema ivici tepsije.
Preostalu, petu, istanjenu i premazanu jufku, urolovati a zatim iseći na  manje rolate i stavitit u sredinu pogače.
Oblikovanu pogaču premazati umućenim žumancima i posuti susamom i lanenim semenom.
Peći dok ne porumeni (30 do 40 minuta).


Još sličnih recepata možete naći na mojoj stranici Pogace.

Thursday, December 22, 2011

Projice sa pečenim paprikama


Projice sa pecenim paprikama, projaZa projice sa pečenim paprikama je potrebno:

2 jajeta,
½ čaše mleka,
1 čaša jogurta,
2 čaše kukuruznog brašna,
1 čaša pšeničnog brašna,
1 kesica praška za pecivo,
Projice sa pecenim paprikama, proja½ kašičice soli,
120 g feta sira,
3 pečene paprike.

Priprema projica:

Umutiti jaja, dodati mleko, jogurt, izmrvljeni sir, so, obe vrste brašna i prašak za pecivo.
Projice sa pecenim paprikama, projaU umućenu smesu dodati iseckane paprike i promešati.


Sipati u podmazane kalupe sa modlicama, posuti susamom i peći dok ne porumene.

Tuesday, December 13, 2011

Pogača sa sirom i senfom





Za pogaču sa sirom i senfom je potrebno:
Pogača sa sirom i senfom
Pogača sa sirom i senfom 
2 jajeta,
100 g margarina,
150 ml mleka,
½ kašičice šećera,
2 kašičice soli,
20 g kvasca,
oko 300 g brašna,
120 g feta sira,
1 kašika senfa,
½ kašičice crnog bibera i
1 kašičica aleve paprike.

Pogača sa sirom i senfomPogača je pripremljena na sledeći način:

U 100 ml mlakog mleka dodati šećer i kvasac pa ostaviti da naraste.
U međuvremenu umutiti margarin, dodati jaja, so i narasli kvasac.
Sve dobro promešati i dodati brašno.
Ostaviti testo da odstoji 15 minuta pa ga razviti u oblik pravougaonika.
Namazati senfom, posuti biberom, alevom paprikom i struganim sirom.
Premesiti testo, staviti ga u posudu za pečenje i ostaviti još 15 minuta da stoji.
Peći oko 25 minuta.
Pred kraj pečenja preliti ostatkom mleka, narendati ostatak sira i peći još 5 minuta.


Još sličnih recepata možete naći na mojoj stranici Pogace.

Thursday, December 8, 2011

Kokos rolat


Rolat od kokosa
Za ovaj kokos rolat je potrebno:

Za koru:

300 g mlevenog keksa,
150 g šećera u prahu,
2 kašike pekmeza,
1 kašika kakaoa,
nekoliko kapi ekstrakta.
Kokos rolat
Za fil:
200 g maslaca,
150 g šećera u prahu,
100 g kokosovog brašna.



Rolat pripremiti na sledeći način:
Rolat od kokosa
Kora:

Od navedenih sastojaka umesiti tvrđe testo.
Podeliti ga na dva dela i svaki razviti u pravougaonik debljine 5 mm.
Fil:

Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu pa dodati kokos.
Kokos rolatKore premazati filom u uviti u rolat.

Sunday, December 4, 2011

Pileća kikiriki salata


Pileća kikiriki salata
Pileća kikiriki salataZa pileću, kikiriki salatu je potrebno:

300 g skuvanog pilećeg belog mesa,
200 g zelenih jabuka,
100 g pečenog i oljuštenog kikirikija,
2 dl pavlake,
100 g majoneza,
100 g kačkavalja,
so,
biber.

Salata je pripremljena na sledeći način:

Pileća kikiriki salataPiletinu iskidati na komadiće.
Jabuke i kačkavalj krupno izrendati.
Kikiriki staviti u kesu i izmrviti ga oklagijom preko kese.
Pomešati sve sastojke i ohladiti.

Friday, December 2, 2011

Kolač od bajatog hleba



Kolac od bajatog hleba 
Za slani kolač od bajatog hleba je potrebno:

5 jaja,
300 g sira,
500 g bajatog hleba,
mleka po potrebi,
50 g rendanog sira,
ulje,
so.
Kolac od bajatog hleba
Priprema kolača od bajatog hleba:

Jaja sjediniti sa sirom i mlekom (poželjno je da masa ostane ređa).
Hleb iseći na šnite, poređati u podmazan pleh, preliti pripremljenom smesom tako da ceo hleb bude potopljen.
Posuti rendanim sirom i peći u pećnici dok ne porumeni.

Tuesday, November 29, 2011

Ćeten štangle

Ceten kolac
Recipe for this cake in English.


Za ovaj kolač sa ćeten alvom je potrebno:

300 g šećera,
250 g margarina,
200 g čokolade,
250 g mlevenih oraha,
250 g mlevenog keksa,
300 g ćeten alve,
20 kašika vode,
Ceten kolacmalo mlevenih oraha za posipanje.

Kolač sa ćeten alvom pripremiti na sledeći način:

U šerpi otopiti 500 g šećera i 20 kašika vode.
Kad provri, dodati 250 g margarina i 100 g čokolade.
Kad masa postane homogena, skloniti sa vatre pa dodati 250 g mlevenih oraha i 250 g mlevenog keksa pa mešati.
Kad se izjednači, sipati u podmazan četvrtast pleh.
Odozgo narendati 300 g ćeten alve a preliti glazurom od 100 g čokolade pa posuti mlevenim orasima.

Thursday, November 17, 2011

Limun kolač

Limun kolač
Limun kolač
Recipe for Lemon Cake in English.

Za ovak kolač sa limunom je potrebno:

Za kore:

100 g margarina,
100 g šećera,
2 jajeta,
300 g brašna,
1 prašak za pecivo,
strugana kora od polovine limuna.

Za nadev:

800 ml mleka,
2 pudinga od vanile,
200 g šećera u prahu,
1 margarin (250 g),
strugana kora od polovine limuna.

Kolač sa limunom pripremiti na sledeći način:

Umutiti margarin, dodati šećer, jaja, brašno, prašak za pecivo i struganu koru polovine limuna.
Umesiti glatko testo, podeliti na tri dela i svaki deo peći posebno na podmazanoj poleđini pleha (br. 28).
U međuvremenu, skuvati puding po uputstvu u 800 ml mleka.
Ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti  margarin sa šećerom u prahu, dodati struganu limunovu koru, sjediniti sa hladnim pudingom i umutiti.
Ovim nadevom filovati kore i ukrasiti po želji.

Monday, November 7, 2011

Lazanje, bešamel sos, sir...

Za lazanje, posebno je bitan bešamel sos. Iz iskustva, mogu da kažem da bešamel sos treba kuvati na tihoj vatri i svo vreme mešati. Posebno dobija na ukusu kada dodate žumance i semf što je u nastavku recepta i obješnjeno.

Recipe for lasagna in English.


Za lazanje je potrebno:
Lazanje 
500 g čipkanih rezanaca,
600 g mlevenog mesa,
120 g kačkavalja,
1 l mleka,
100 g maslaca,
2 žumanceta,
senf,
mešavina začina od povrća,
150 ml pavlake,
5 kašika brašna,
origano,
crni biber,
Lazanjekečap,
so.

Lazanje pripremiti na sledeći način:

Bolonjeze sos: na malo ulja prodinstati meso uz dolivanje vode dok meso ne omekša.
Dodati kečap, mešavinu začina od povrća, origano i biber i promešati.
Bešamel sos: otopiti maslac, dodati 5 kašika brašna i kratko propržiti.
Postepeno dolivati mleko i mešati dok se sos ne zgusne.
Skloniti sa ringle pa dodati senf, žumanca i mešavinu začina od povrća.
Rezanca skuvati u slanoj vodi i procediti.
U nauljenu vatrostalnu posudu stavljati red rezanaca, preko naneti bolonjeze sos, bešamel sos i malo rendanog kačkavalja.
Isti postupak ponavljati dok sav materijal ne bude utrošen.
Na poslednjem sloju, preko bešamel sosa preliti umućenu pavlaku a preko posuti rendanim kačkavaljem.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.

Još sličnih recepata u kojima je korišćen bešamel sos možete naći u delu jela sa bešamel sosom.

Tuesday, November 1, 2011

Kolač od banana


Kolači od banana spadaju u red najpopularnijih voćnih kolača u svim zbirkama recepata kako na Internetu tako i recepata u časopisima i popularnim „kuvarima“. Često su ovakvi kolači jednostavni za pripremu a jako ukusni. Popularne su, ali nešto manje od kolača, i torte od banana, verovatno zbog toga što su nešto komplikovanije za izradu. Ja i moji ukućani volimo i jedno i drugo. Konkretno ovaj kolač od banana ima sočnu koru, kremast fil sa bananama i preliven je čokoladom. Ovo je jedan, nadam se, od mnogobrojnih recepata koje ću objaviti a u kojem važnu ulogu imaju banane.

Check this recipe in English.

Kolač od bananaZa ovaj kolač od banana je potrebno:


Za testo:

6 jaja,
150 g šećera,
kašika kakaoa,
150 g brašna,
Kolač od banana1 kesica praška za pecivo.

Za fil:

4 kašike marmelade od šipuraka (može i neka druga marmelada ili džem),
6 banana,
100 g čokolade za kuvanje,
600 ml mleka,
6 kašike brašna,
300 g šećera u prahu,
250 g margarina,
vanillin šećer,
sok od polovine limuna.

Kolač od banana pripremiti na sledeći način:


Za testo umutiti belanca sa šećerom dok smesa ne postane penasta pa dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao.
Testo sipati u podmazan pleh i u rerni ugrejanoj na 180 ⁰C peći 30 minuta.
Nakon pečenja, dok je testo još toplo, premazati ga marmeladom i ostaviti da se ohladi.
Banane iseći i poređati preko kore.
Iscediti limun preko banana.
Za krem kuvati mleko sa brašnom dok se ne zgusne.
U to dodati margarin umućen sa šećerom u prahu i vanillin šećerom i sve dobro promešati.
Krem naneti preko banana, odozgo premazati glazurom od čokolade I ostaviti da se hladi.

Sunday, October 30, 2011

Proja od integralnog brašna




Za proju od integralnog brašna je poterbno:
Proja od integralnog brašna 
2 jajeta,
100 ml ulja,
100 ml pavlake,
200 ml jogurta,
1 kesica praška za pecivo,
60 g integralnog brašna,
40 g pšeničnog brašna,
Proja od integralnog brašna100 g kukuruznog brašna,
1 kašičica soli.

Proju pripremiti na sledeći način:

Umutiti jaja pa dodati so, ulje, pavlaku, jogurt, prašak za pecivo i sve vrste brašna.
Sve to pomešati pa ujednačenu smesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh i peći dok ne porumeni.

Sunday, October 16, 2011

Voćni kolač od kupina



Voćni kolač od kupina

Za voćni kolač od kupina je potrebno:

Kora:
7 jaja,
7 kašika šećera,
7 kašika brašna,
1 kesica praška za pecivo.

Sirup:

Voćni kolač od kupinaDve šoljice šećera,
Tri šoljice vode.

Fil:

1 l jogurta,
500 g šećera,
400 ml kisele pavlake,
700 g kupina,
5 kašika gustina,
malo vode,
dva šlaga.

Kolač od kupina pripremiti na sledeći način:

Kora:

Umutiti jaja i šećer pa dodati brašno i prašak za pecivo.
Dobijenu masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh i peći.

Sirup:

Pomešati dve šoljice šećera i tri šoljice vode i ostaviti na vatri da proključa.
Vrućim sirupom preliti hladnu koru.

Fil:

Pomešati jogurt i šećer i ostaviti da provri.
Dodati pavlaku i kupine i kuvati dok ne omekšaju kupine.
Dodati gustin rastvoren u vodi i kuvati mešajući dok se ne zgusne.
Preliti koru i ostaviti da se ohladi.
Po želji, ukrasiti šlagom.

Kome se sviđa ovaj kolač, verovatno će mu se svideti i voćni kolač sa višnjama. Recept je sličan, rezlika je jedino što sam umesto kupina stavila višnje.

Wednesday, September 28, 2011

Slana torta od heljdinih palačinki

Recept za ovu tortu (neko bi rekao pitu) pronašla sam u jednom časopisu. Pošto u mojoj porodici svi vole sve vrste palačinki, odlučila sam da probam ovaj recept.
Na slici je torta sa 17 palačinki. Lično, mislim da je to mnogo tako da sledeći put neću ići sa više od 12 palačinki na istu količinu fila.
Pri služenju, po želji, preko možete posuti još malo kajmaka.

Za slanu tortu od heljdinih palačinki je potrebno:

Za testo:

Slana torta od heljdinih palacinki3 jajeta,
100 ml ulja,
0,7 l mleka,
300 g pšeničnog brašna,
150 g heljdinog brašna,
1 kašičica soli,
0,3 l vode.
Slana torta od heljdinih palacinki 
Za fil:

4 jajeta,
100 ml pavlake,
100 g kajmaka,
1 kašičica soli,
Slana torta od heljdinih palacinki200 g sira.

Tortu od heljdinih palačinki pripremiti na sledeći način:

Umutiti jaja pa dodati so, ulje, mleko, vodu i obe vrste brašna.
Ostaviti da odstoji 30 minuta.
Ispeći palačinke.
Za fil pomešati jaja, pavlaku i sir pa posoliti po ukusu.
Pripremljenim filom mazati palačinke i ređati jednu na drugu u vatrostalnoj posud u kojoj će se peći.
Kada sav materijal bude potrošen, peći u zagrejanoj rerni na 200 C, oko 30 minuta.

Monday, September 26, 2011

Voćni rolat

Rolat sa slike, isečen je na parčad a zatim je svako parče uvaljano u mlevene i seckane orahe a umesto kandiranog voća, upotrebljene su žele bombone.
Pravi recept za voćni rolat dat je u nastavku...
Voćni rolat



Za voćni rolat je potrebno :

200 g urmi,
200 g mlevenih oraha,
200 g suvih smokava,
100 g seckanih oraha,
Voćni rolat100 g kandiranog voća,
50 g suvog grožđa,
200 g šećera,
5 kašika prah šećera.

Voćni rolat pripremiti na sledeći način:

Samleti urme i smokve.
Dodati orahe (mlevene i seckane), kandirano voće i suvo grožđe.
Od šećera i malo vode skuvati gust sirup, dodati masi i dobro umesiti.
Oblikovati rolat, uvaljati u prah šećer i ostaviti da se stegne.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...