Već duže vreme imam nameru da napravim slatku pogaču. I konačno, pred Novu godinu, evo i recepta. Pored voća koje sam ja koristila za fil, u slatku pogaču možete staviti orahe, lešnike, bademe i slično.
Za novogodišnju slatku pogaču je potrebno:
6 jaja,
100 g margarina,
200 ml mleka,
1 kašičica soli,
130 g šećera,
40 g kvasca,
900 g brašna,
20 g vanilin šećera (2 kesice),
1 jabuka,
100 g suvog grožđa,
50 g brusnica,
malo cimeta.
Novogodišnja slatka pogača je pripremljena na
sledeći način:
Ručno umutiti 3 jajeta.
Dodati 80 g šećera, vanilin šećer, rastopljen
margarin, kvasac - prethodno razmućen u mlakom mleku, so, brašno i umesiti
testo.
Ostaviti da narasta dva sata.
Umutiti 2 jajeta, dodati 50 g šećera, rendanu
jabuku, suvo grožđe, brusnice, prezle i cimet.
Naraslo testo oblikovati u tanak pravougaonik, po
njemu rasporediti nadev, urolati testo, premestiti u okruglu posudu za pečenje
i spojiti u krug.
Pogaču premazati jednim jajetom.
Nožem zaseći pogaču cik-cak linijom pa ostaviti
da narasta sat vremena.
Peći dok dobro ne porumeni (oko 50 minuta) na 180
⁰C.
Posle 10 minuta pečenja, prekriti pogaču folijom
da ne izgori.
Još sličnih recepata možete naći na stranici Pogace.
Još sličnih recepata možete naći na stranici Pogace.
Zaista zanimljiv nadjev. Pogača baš mami.
ReplyDeleteHvala!
DeleteDraga Diana, stvarno je predivna!Sve najj u 2013!!! Želi ti od srca Astal Kuhinja!!!
ReplyDeleteHvala!
DeleteSrećna Nova godina i tebi!