Friday, December 28, 2012

Novogodišnja slatka pogača



Već duže vreme imam nameru da napravim slatku pogaču. I konačno, pred Novu godinu, evo i recepta. Pored voća koje sam ja koristila za fil, u slatku pogaču možete staviti orahe, lešnike, bademe i slično. 

Za novogodišnju slatku pogaču je potrebno:
Slatka pogača 
6 jaja,
100 g margarina,
200 ml mleka,
1 kašičica soli,
130 g šećera,
40 g kvasca,
900 g brašna,
20 g vanilin šećera (2 kesice),
Novogodišnja slatka pogača3 kašike prezli,
1 jabuka,
100 g suvog grožđa,
50 g brusnica,
malo cimeta.

Novogodišnja slatka pogača je pripremljena na sledeći način:

Ručno umutiti 3 jajeta.
Dodati 80 g šećera, vanilin šećer, rastopljen margarin, kvasac - prethodno razmućen u mlakom mleku, so, brašno i umesiti testo.
Ostaviti da narasta dva sata.
Umutiti 2 jajeta, dodati 50 g šećera, rendanu jabuku, suvo grožđe, brusnice, prezle i cimet.
Naraslo testo oblikovati u tanak pravougaonik, po njemu rasporediti nadev, urolati testo, premestiti u okruglu posudu za pečenje i spojiti u krug.
Pogaču premazati jednim jajetom.
Nožem zaseći pogaču cik-cak linijom pa ostaviti da narasta sat vremena.
Peći dok dobro ne porumeni (oko 50 minuta) na 180 ⁰C.
Posle 10 minuta pečenja, prekriti pogaču folijom da ne izgori.


Još sličnih recepata možete naći na stranici Pogace.

4 comments:

  1. Zaista zanimljiv nadjev. Pogača baš mami.

    ReplyDelete
  2. Draga Diana, stvarno je predivna!Sve najj u 2013!!! Želi ti od srca Astal Kuhinja!!!

    ReplyDelete

Kvalitetne naočari za sunce i okviri za dioptrijska stakla, povoljno

Retro Eyewear

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...