Ova jednostavna sladoled torta je napravljena na insistiranje mog supruga. Naime, dok je bio dečak, njemu je moja
svekrva (njegova majka), često pravila ovu tortu. Kasnije je otišao na
fakultet, zaposlio se u drugom gradu i ova sladoled torta je pala u zaborav.
Nedavno smo, u gostima, probali jedan kolač koji ga je podsetio na ovu tortu i
od tada nismo imali mira dok nismo našli recept i napravili je. Ova nepečena torta je
jednostavna za pripremu, ima fil koji podseća na sladoled od čokolade, na dnu
je keks a na vrhu šlag. Kada sve malo odstoji, i keks upije, torta se prosto
topi u ustima.
Za sladoled tortu je potrebno:
150 g keksa,
250 g margarina,
250 g čokolade,
150 g šećera u prahu,
7 jaja,
2 šlag kreme.
Sladoled torta je pripremljena na sledeći način:
Penasto umutiti margarin sa 75 g šećera u prahu.
Čokoladu rastopiti sa malo vode pa prohlađenu
dodati u margarin i mutiti dok ne bude formirana homogena smesa.
U jednoj posudi umutiti sneg od belanaca a u
drugoj dobro umutiti žumanca sa 75 g šećera u prahu.
Sjediniti žumanca i belanca i dobro umutiti pa
sipati u smesu od margarina i mutiti dok ne bude dobijen fini krem.
Na tacni ređati keks prethodno umočen u mleko.
Posebno umutiti dve šlag kreme po uputstvu pa
naneti preko fila.
Stvarno prefina a jednostavna za napraviti torta.pozz.Ako možeš molim te makni provjeru riječima,jer je stvarno teško uspijeti pročitati riječi.
ReplyDeleteZdravo Gordana! Hvala na komentaru. Probacu da otklonim probleme koje si pomenula. Pozdrav!
DeleteMoram isprobati. Iskreno, već jako dugo nisam ništa radila sa svježim jajima.
ReplyDeleteI mene si ovim receptom podsjetila na djetinjstvo :)
Nadam se da će ti se svideti.
DeleteHvala na komentaru.
Pozdrav!