Wednesday, January 18, 2012

Bajka torta

Check out this chocolate cake recipe in English.

Ovo je čokoladna torta koju sam napravila za rođendan mog supruga.  On govori da ne jede slatko, izuzetak su torte i kolači sa čokoladom. Torta je pogodna, pored rođendana, i za Novu Godinu i druge praznike i svečanosti. Recept za ovu čokoladnu tortu, u nastavku.
Bajka torta

Za koru je potrebno:

7 belanaca,
150 g šećera,
150 g mlevenih oraha,
2 kašike brašna,
1 prašak za pecivo.

Za fil I i fil II je potrebno:

7 žumanaca,
Bajka torta300 g šećera,
7 kašika brašna,
500 ml mleka,
250 g margarina,
100 g mlevenih čokoladnih napolitanki,
100 g mlevenih oraha.

Za fil III je potrebno:
100 g čokolade,
100 g šećera u prahu,
100 g mlevenih oraha,

Bajka tortaZa dekoraciju:
100 g čokolade,
2 šlag kreme od čokolade,
50 g seckanih oraha,
50 g mlevenih oraha.

Priprema čokoladne torte:

Kora:

Bajka tortaBelanca umutiti u čvrst sneg pa postepeno dodavati šećer i mutiti svo vreme.
Dodati brašno, mlevene orahe, prašak za pecivo i polako promešati varjačom.
Okrugao kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu pa peći u zagrejanoj rerni na 150 C dok ne porumeni.

Fil I i fil II:

U odgovarajućoj posudi umutiti žumanca, šećer, brašno i 100 ml mleka.
Ostatak mleka kuvati dok ne proključa.
Bajka tortaU ključalo mleko sipati pripremljenu mešavinu od žumanaca i nastaviti sa kuvanjem na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
U ohlađen fil dodati omekšao margarin i umutiti mikserom.
Od pripremljenog fila izdvojiti 4 kašike i ostaviti sa strane a preostali fil podeliti na dva dela.
U jednu polovinu dodati mlevene čokoladne napolitanke i promešati a u drugu polovinu dodati mlevene orahe i takođe promešati.

Fil III:

U manjoj posudi sjediniti izlomljenu čokoladu i šećer u prahu pa kuvati na pari i mešati sve dok masa ne postne kompaktna.
Dodati mlevene orahe, četiri kašike ostavljenog žutog fila i dobro promešati.
Pečenu koru premazati filom od napolitanki zatim naneti čokoladni fil (fil III) pa premazati  filom od oraha.
Filovanu tortu preliti otopljenom čokoladom, bočne stranice premazati šlag kremom pa posuti seckanim i mlevenim orasima.

8 comments:

  1. Ova tvoja Bajka mi se jako dopada naročito napolitanke kao dodatak. Volim jake čoko torte ali da su ovako kremaste. Odlično!

    ReplyDelete
  2. Super je torta, bas volim ovakve. Jedino mi nije jsno koliko secera uprahu ide u treci fil posto nije navedeno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdravo phiphy!
      Drago mi je što si posetila moj blog i što ti se sviđa recept.
      Što se tiče tvog pitanja...
      Za treći fil je potrebno 100 g šećera u prahu.
      Inače, ovu tortu sam napravila za rođendan mog supruga.
      I on jako voli ovakve torte i naziva ih moćnim:).
      Hvala na komentaru.
      Srdačno te pozdravljam!

      Delete
  3. Torta je divna, obožavam čokoladne torte i kolače, a ova tvoja ovako s tri fila je upravo savršena

    ReplyDelete
  4. Hvala ti Nina.
    Drago mi je što ti se torta sviđa.
    Ako voliš torte sa čokoladom, ova je za tebe.
    Prvi put sam je pravila upravo sada i za moj ukus je "prejaka".
    Ako je budeš pravila, možeš da razmisliš i o tome da dodaš još jednu koru.
    Pozdrav!

    ReplyDelete
  5. Torta izgleda savrseno, nafilovano i vidi se da se na materijalu nije stedelo. Volim domace torte i zato mi se ova i svidja. Uzecu recept. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti Katarina.
      Drago mi je sto ti se torta svidja.
      Svrati opet.
      Pozdrav!

      Delete

Kvalitetne naočari za sunce i okviri za dioptrijska stakla, povoljno

Retro Eyewear

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...