Projice sa sirom spadaju u grupu „jela“ koja su u
poslednje vreme jako tražena. Ova grupa se posebno odvaja od drugih po svom simpatičnom
obliku. Neko ih naziva mafinima, neko projicama a neko, bez prevoda sa
englskog, kapkejk (cupcake). Pošto postoji spor oko toga šta je mafin a šta
kapkejk a i zbog toga što su ovo strani termini, ja ću, u ovom slučaju, koristiti
izraz projice. Projice sa sirom a i projice uopšte, peku se u posebnom plehu sa
kalupima. Pripremljeno testo treba staviti u kalup tako da isti ne bude pun do
vrha zato što se najčešće tokom pečenje volumen same projice skoro udvostruči. Ukoliko
želite da izbegnete lepljenje projice za zidove kalupa, možete staviti papirne
ili silikonske korpice u kalup. Ja sam probala i jedne i druge i mnogo bolje
iskustvo imam sa silikonskim korpicama za projice. Zbog svog oblika, projice su
posebno interesantne deci pa ih na ovaj način možete „namamiti“ da jedu i ono
što inače ne bi jela. Ove projice sa sirom, voleće svako ko voli proju uopšte. Moji
ukućani i ja volimo susam pa sam zbog toga ove projice sa sirom, na kraju, posula
susamom što je i dekorativno i ukusno.
Za projice sa sirom je potrebno:
2 jajeta,
4 kašike ulja,
1 šolja jogurta,
¼ šolje mleka,
1 kašika šećera,
½ kašičice sode bikarbone,
1 kašičica soli,
1 šolja brašna,
150 g feta sira,
malo susama.
Projice sa sirom pripremiti na sledeći način:
U činiji pomešati brašno, kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo,
sodu bikarbonu i šećer.
U drugoj posudi umutiti jaja sa uljem, jogurtom i mlekom pa dodati
izmrvljeni sir.
Dodati u prethodnu mešavinu i pomešati da se sjedini.
Sipati u kalupe, posuti susamom i peći dok ne porumene.
Sasvim svejedno kako se zovu, glavno da su fine, a sigurno jesu. Jako ih volim.
ReplyDelete