Pogača pletenica je jedna od najomiljenijih
pogača mojih ukućana. Preplanula i hrskava kora namazana žumancetom i polivena
susamom i lanenim semenom i meka unutrašnjost velikog volumena u kombinaciji sa
neobičnim pletenastim oblikom, čine ovu pogaču jako popularnom među
ljubiteljima dobrog zalogaja. Vizuelni utisak koji ostavlja ova pogača, čini mi
se, nije uspeo da pokvari čak ni moj stari aparat.
Recipe for this salty cake in English.
Za pripremu ove pogače je potrebno:
300 ml mleka,
200 ml vode,
30 g kvasca,
5 kašika ulja,
3 kašičice soli,
brašna po potrebi,
100 g margarina,
1 žumance,
1kašičica susama,
1kašičica aleve paprike,
1kašičica lanenog semena,
½ kašičice crnog bibera.
Pogaču pripremiti na sledeći način:
U 100 ml mlakog mleka rastopiti kvasac i
ostaviti da nadođe.
Pomešati preostalo mleko i mlaku vodu.
Dodati so, ulje i narasli kvasac.
Postepeno dodavati brašno, zamesiti da testo
bude glatko.
Ostaviti na toplom da stoji 60 minuta.
Podeliti testo na tri dela.
Oklagijom razviti testo (jufke), namazati
umućenim margarinom, uviti svaku jufku i napraviti pletenicu.
Staviti u pomazanu posudu za pečenje da
stoji na toplom 30 minuta.
Namazati žumancetom, posuti alevom
paprikom, susamom, lanenim semenom i crnim biberom.
jako lepa!
ReplyDeleteHvala Vera!
DeletePozdrav!