Monday, November 7, 2011

Lazanje, bešamel sos, sir...

Za lazanje, posebno je bitan bešamel sos. Iz iskustva, mogu da kažem da bešamel sos treba kuvati na tihoj vatri i svo vreme mešati. Posebno dobija na ukusu kada dodate žumance i semf što je u nastavku recepta i obješnjeno.

Recipe for lasagna in English.


Za lazanje je potrebno:
Lazanje 
500 g čipkanih rezanaca,
600 g mlevenog mesa,
120 g kačkavalja,
1 l mleka,
100 g maslaca,
2 žumanceta,
senf,
mešavina začina od povrća,
150 ml pavlake,
5 kašika brašna,
origano,
crni biber,
Lazanjekečap,
so.

Lazanje pripremiti na sledeći način:

Bolonjeze sos: na malo ulja prodinstati meso uz dolivanje vode dok meso ne omekša.
Dodati kečap, mešavinu začina od povrća, origano i biber i promešati.
Bešamel sos: otopiti maslac, dodati 5 kašika brašna i kratko propržiti.
Postepeno dolivati mleko i mešati dok se sos ne zgusne.
Skloniti sa ringle pa dodati senf, žumanca i mešavinu začina od povrća.
Rezanca skuvati u slanoj vodi i procediti.
U nauljenu vatrostalnu posudu stavljati red rezanaca, preko naneti bolonjeze sos, bešamel sos i malo rendanog kačkavalja.
Isti postupak ponavljati dok sav materijal ne bude utrošen.
Na poslednjem sloju, preko bešamel sosa preliti umućenu pavlaku a preko posuti rendanim kačkavaljem.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.

Još sličnih recepata u kojima je korišćen bešamel sos možete naći u delu jela sa bešamel sosom.

2 comments:

  1. Lazanju svako mora probati.Kad se izvesti onda mzoe praviti razne varijacije..kako god mu je volja i gust;)

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...