Modle i kalupi za kolače

Cookie cutter

Monday, November 7, 2011

Lazanje, bešamel sos, sir...

Za lazanje, posebno je bitan bešamel sos. Iz iskustva, mogu da kažem da bešamel sos treba kuvati na tihoj vatri i svo vreme mešati. Posebno dobija na ukusu kada dodate žumance i semf što je u nastavku recepta i obješnjeno.

Recipe for lasagna in English.


Za lazanje je potrebno:
Lazanje 
500 g čipkanih rezanaca,
600 g mlevenog mesa,
120 g kačkavalja,
1 l mleka,
100 g maslaca,
2 žumanceta,
semf,
mešavina začina od povrća,
150 ml pavlake,
5 kašika brašna,
origano,
crni biber,
Lazanjekečap,
so.

Lazanje pripremiti na sledeći način:

Bolonjeze sos: na malo ulja prodinstati meso uz dolivanje vode dok meso ne omekša.
Dodati kečap, mešavinu začina od povrća, origano i biber i promešati.
Bešamel sos: otopiti maslac, dodati 5 kašika brašna i kratko propržiti.
Postepeno dolivati mleko i mešati dok se sos ne zgusne.
Skloniti sa ringle pa dodati senf, žumanca i mešavinu začina od povrća.
Rezanca skuvati u slanoj vodi i procediti.
U nauljenu vatrostalnu posudu stavljati red rezanaca, preko naneti bolonjeze sos, bešamel sos i malo rendanog kačkavalja.
Isti postupak ponavljati dok sav materijal ne bude utrošen.
Na poslednjem sloju, preko bešamel sosa preliti umućenu pavlaku a preko posuti rendanim kačkavaljem.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.

Još sličnih recepata u kojima je korišćen bešamel sos možete naći u delu jela sa bešamel sosom.

2 comments:

  1. Lazanju svako mora probati.Kad se izvesti onda mzoe praviti razne varijacije..kako god mu je volja i gust;)

    ReplyDelete

Modle i kalupi za kolače

Cookie cutter

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...