I ako u ovu tortu idu pomorandže, ja bih je pre svrstala u čokoladne torte ili torte sa orasima nego u voćne torte. Torta ima dva prelepa fila i četiri sočne kore natopljene sokom od pomorandže. Možete je praviti za sve praznike, rođendane i druge slične prilike.
Za Oranž tortu je potrebno:
Za kore:
16 belanaca,
16 kašika šećera,
16 kašika mlevenih oraha,
8 kašika brašna,
15 g praška za pecivo,
400 ml soka od pomorandže.
Za fil I:
2 smrznute pomorandže,
10 kašika šećera,
100 ml soka od pomorandže,
250 g mlevenih oraha,
200 g čokolade.
Za fil II:
16 žumanaca,
250 g šećera,
3 pudinga od vanile,
2 kašike pšeničnog griza,
1 l mleka,
250 g margarina.
Oranž torta je pripremljena na sledeći način:
Kore:
Umutiti 4 belanca u čvrst sneg.
Postepeno dodavati 4 kašike šećera i mutiti dok
se ne otopi.
Dodati 4 kašike mlevenih oraha, 2 kašike brašna i
četvrtinu praška za pecivo pa polako promešati.
Sipati u prethodno podmazan i brašnom posut pleh
i peći na 180 ⁰C.
Na isti način napraviti još tri kore.
Fil I:
Smrznute pomorandže izrendati a potom ih zajedno
sa šećerom i sokom od pomorandže kuvati na umerenoj temperaturi 10 minuta.
Dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi pa
skloniti sa ringle i umešati orahe.
Fil II:
U šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i
ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca, brašno
i puding od vanile pa sipati u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
U ohlađeni fil dodati penasto umućen margarin i
izmiksati.
Pečene kore poprskati sokom od pomorandže.
Tortu filovati na sledeći način:
Kora, četvrtina fila I, četvrtina fila II, druga
kora i postupak ponavljati još tri puta.
Filovanu tortu dekorisati po želji.
Diana, prelepa jeveliki pozz od Astal Kuhinje!
ReplyDeleteHvala!
DeleteDrago mi je što ti se sviđa moja Oranž torta.
Pozdrav!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteUpravo sam napravio Vašu tortu. Recept je odličan, kreme dovoljno guste. Jedina izmena koju sam napravio je da u žuti fil, tj. fil broj II, nisam stavio margarin. Konzistencija se nije promenila. Mislim da je ukus još bolji. Hvala na odličnom receptu.
ReplyDeletePitanje: posto cokolada dominira u kremu br I mozda bi je trebalo smanjiti na 100g. Sta mislite da li bi to promenilo konzistenciju krema?
Drago mi je što ste posetili moj blog i što Vam se sviđa Oranž torta. Kažete da je još ukusnija bez margarina... Probaću i to.
DeleteJa jako volim čokoladu i stavljam je i gde treba i gde možda i ne bi trebalo i lično, ne bih smanjivala količinu čokolade.
Hvala na komentaru.
Srdačan pozdrav!
Torta vam je PAREXELLANCE!!!Svaka cast na receptime divni su.
ReplyDeleteHvala Jonni! Šta da dodam, probaću da nastavim sa dobrim receptima. Srdačan pozdrav!
Delete