Pages

Friday, December 30, 2011

Dinastija torta

I pored toga što mi je na raspolaganju veliki izbor torti, Dinastija torta je bila moj izbor za Novu Godinu. Inače, ovu tortu sam prvi put pravila za moj osamnaesti rođendan. Svima se svidela i od tada je često pravim za rođendane, praznike i druge prilike.

U mojoj zbirci recepata, svrstana je u čokoladne torte a sastoji se iz dve kore od belanaca i seckanih oraha i dva kremasta fila sa pudingom od vanile, žumancima, topljenom čokoladom i mlevenim orasima.
Detaljan recept, u nastavku...


Dinastija torta za Novu godinuCheck out this cake recipe in English.

Za Dinastija tortu je potrebno:

Dinastija torta za Novu godinuZa koru:

10 belanaca,
300 g kristal šećera,
300 g seckanih oraha,
6 kašika brašna,
½ kesice praška za pecivo.

Za fil:

10 žumanaca,
Dinastija torta za Novu godinu200 g prah šećera,
½ l mleka,
2 pudinga od vanile,
6  kašika kristal šećera,
100 g mlevenih oraha,
100 g čokolade za kuvanje,
250 g margarina,
2 kesice šlaga.

Dinastija tortu pripremiti na sledeći način:

Kora
Dinastija torta za Novu godinu
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šne.
Orahe izmešati sa brašnom i praškom za pecivo pa ih varjačom umešati u šne.
Peći u većem četvrtastom plehu.

Fil

Skuvati dva pudinga u pola litra mleka i 6 kašika šećera.
Ostaviti da se ohladi.
Dinastija torta za Novu godinuPosebno umutitit 10 žumanaca sa šećerom u prahu i kuvati na pari dok se ne zgusne.
Penasto umutiti margarin pa sjediniti sa pudingom i mutiti.
Dodati smesu od žumanaca i mutiti dok se masa ne izjednači.
Podeliti masu na dva dela.
U prvi deo umešati mlevene orahe a u drugi otopljenu čokoladu.
Ohlađeno testo preseći na dva dela.
Staviti prvi deo na tacnu za služenje.
Premazati filom sa orasima potom staviti drugu koru.
Premazati filom sa čokoladom a odozgo umućenim šlagom.
Ukrasiti po želji.

Thursday, December 29, 2011

Recepti za Novu Godinu

Check out New Year's Recipes in English.

Poštovani posetioci,
prošlo je skoro godinu dana od kada sam objavila prvi recept na ovom blogu.
Tokom ovih godinu dana, bilo je raznih recepata, onih koji su vam se svideli i koji su vam bili interesantni, a verovatno je bilo i onih drugih...
Hvala vam na vašim posetama, komentarima i kritikama.
Sve to zajedno, doprinelo je promenama u izgledu i dizajnu bloga a uticalo je i na izbor recepata koje ću objaviti i generalno, mislim da je pozitivno uticalo na kvalitet "jednostavnih recepata".
Nadam se da ćemo nastaviti da se družimo i uživamo u dobroj hrani i jednostavnim receptima i 2012. godine.
Na kraju, u cilju da vam olakšam izbor, pripremila sam kraću listu recepata za "Novu Godinu".
Uz ovu listu na kojoj se nalaze recepti za torte, kolače, pogače i salate, želim vam srećnu Novu Godinu, dobro zdravlje, mnogo sreće i uspeha u njoj!

Torta od oraha

Torta od oraha
Najposećeniji recept tokom 2011. godine. Proverite zašto.






Ćeten štangle

Kolac sa ceten alvom
Kolač sa ćeten alvom.






Novogodišnja pogača

Novogodisnja pogaca
Pogača za svaki praznik.








Pileća kikiriki salata

Pileca kikiriki salata
Prava salata za Novu Godinu.

Tuesday, December 27, 2011

Novogodišnja pogača

Check out this bread recipe in English


Recepti za pogače koje sam objavila, spadaju u red najposećenijih recepata na mom blogu. Tokom zime, često spremam razne vrste pogača zato što su se posebno dobro pokazale uz jela iz zimnice
Novogodišnja pogača

Za Novogodišnju pogaču je potrebno:

2 jajeta,
1 belance,
3 žumanceta,
Novogodišnja pogača250 ml mleka,
200 ml vode,
1 kocka svežeg kvasca,
1 kesica praška za pecivo,
250 g margarina,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
susam,
laneno seme,
Novogodišnja pogačabrašno po potrebi (oko 1 kg).

Pogaču pripremiti na sledeći način:

Novogodišnja pogačaSjediniti 100 ml mlakog mleka i 100 ml mlake vode pa u tome razmutiti kvasac s kašičicom šećera, kašičicom brašna i pola kašičice soli.
Poklopiti i ostaviti na toplom da nadođe.
U međuvremenu, umutiti dva jajeta i jedno belance, dodati kašičicu soli, 150 ml mlakog mleka i 100 ml mlake vode.
Promešati a zatim dodati nadošli kvasac.
Postepeno dadavati brašno i prašak za pecivo.
Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude.
Novogodišnja pogačaUmešeno testo podeliti na pet delova pa pokriti i ostaviti na toplom  da nadođe (oko 15 minuta).
Kada nadođe, svaki deo testa istanjiti pomoću oklagije tako da dobije okrugao oblik veličine tepsije u kojoj će biti pečene.
Penasto umutiti margarin.
Istanjeno testo premazati margarinom pa četiri jufke naslagati jednu na drugu.
Naslagano testo iseći na 16 parčadi (kao tortu).
Vrh svakog parčeta saviti unazad prema ivici tepsije.
Preostalu, petu, istanjenu i premazanu jufku, urolovati a zatim iseći na  manje rolate i stavitit u sredinu pogače.
Oblikovanu pogaču premazati umućenim žumancima i posuti susamom i lanenim semenom.
Peći dok ne porumeni (30 do 40 minuta).


Još sličnih recepata možete naći na mojoj stranici Pogace.

Thursday, December 22, 2011

Projice sa pečenim paprikama


Projice sa pecenim paprikama, projaZa projice sa pečenim paprikama je potrebno:

2 jajeta,
½ čaše mleka,
1 čaša jogurta,
2 čaše kukuruznog brašna,
1 čaša pšeničnog brašna,
1 kesica praška za pecivo,
Projice sa pecenim paprikama, proja½ kašičice soli,
120 g feta sira,
3 pečene paprike.

Priprema projica:

Umutiti jaja, dodati mleko, jogurt, izmrvljeni sir, so, obe vrste brašna i prašak za pecivo.
Projice sa pecenim paprikama, projaU umućenu smesu dodati iseckane paprike i promešati.


Sipati u podmazane kalupe sa modlicama, posuti susamom i peći dok ne porumene.

Tuesday, December 13, 2011

Pogača sa sirom i senfom





Za pogaču sa sirom i senfom je potrebno:
Pogača sa sirom i senfom
Pogača sa sirom i senfom 
2 jajeta,
100 g margarina,
150 ml mleka,
½ kašičice šećera,
2 kašičice soli,
20 g kvasca,
oko 300 g brašna,
120 g feta sira,
1 kašika senfa,
½ kašičice crnog bibera i
1 kašičica aleve paprike.

Pogača sa sirom i senfomPogača je pripremljena na sledeći način:

U 100 ml mlakog mleka dodati šećer i kvasac pa ostaviti da naraste.
U međuvremenu umutiti margarin, dodati jaja, so i narasli kvasac.
Sve dobro promešati i dodati brašno.
Ostaviti testo da odstoji 15 minuta pa ga razviti u oblik pravougaonika.
Namazati senfom, posuti biberom, alevom paprikom i struganim sirom.
Premesiti testo, staviti ga u posudu za pečenje i ostaviti još 15 minuta da stoji.
Peći oko 25 minuta.
Pred kraj pečenja preliti ostatkom mleka, narendati ostatak sira i peći još 5 minuta.


Još sličnih recepata možete naći na mojoj stranici Pogace.

Thursday, December 8, 2011

Kokos rolat


Rolat od kokosa
Za ovaj kokos rolat je potrebno:

Za koru:

300 g mlevenog keksa,
150 g šećera u prahu,
2 kašike pekmeza,
1 kašika kakaoa,
nekoliko kapi ekstrakta.
Kokos rolat
Za fil:
200 g maslaca,
150 g šećera u prahu,
100 g kokosovog brašna.



Rolat pripremiti na sledeći način:
Rolat od kokosa
Kora:

Od navedenih sastojaka umesiti tvrđe testo.
Podeliti ga na dva dela i svaki razviti u pravougaonik debljine 5 mm.
Fil:

Maslac penasto umutiti sa šećerom u prahu pa dodati kokos.
Kokos rolatKore premazati filom u uviti u rolat.

Sunday, December 4, 2011

Pileća kikiriki salata


Pileća kikiriki salata
Pileća kikiriki salataZa pileću, kikiriki salatu je potrebno:

300 g skuvanog pilećeg belog mesa,
200 g zelenih jabuka,
100 g pečenog i oljuštenog kikirikija,
2 dl pavlake,
100 g majoneza,
100 g kačkavalja,
so,
biber.

Salata je pripremljena na sledeći način:

Pileća kikiriki salataPiletinu iskidati na komadiće.
Jabuke i kačkavalj krupno izrendati.
Kikiriki staviti u kesu i izmrviti ga oklagijom preko kese.
Pomešati sve sastojke i ohladiti.

Friday, December 2, 2011

Kolač od bajatog hleba



Kolac od bajatog hleba 
Za slani kolač od bajatog hleba je potrebno:

5 jaja,
300 g sira,
500 g bajatog hleba,
mleka po potrebi,
50 g rendanog sira,
ulje,
so.
Kolac od bajatog hleba
Priprema kolača od bajatog hleba:

Jaja sjediniti sa sirom i mlekom (poželjno je da masa ostane ređa).
Hleb iseći na šnite, poređati u podmazan pleh, preliti pripremljenom smesom tako da ceo hleb bude potopljen.
Posuti rendanim sirom i peći u pećnici dok ne porumeni.