Pages

Friday, December 30, 2011

Dinastija torta

I pored toga što mi je na raspolaganju veliki izbor torti, Dinastija torta je bila moj izbor za Novu Godinu. Inače, ovu tortu sam prvi put pravila za moj osamnaesti rođendan. Svima se svidela i od tada je često pravim za rođendane, praznike i druge prilike.

U mojoj zbirci recepata, svrstana je u čokoladne torte a sastoji se iz dve kore od belanaca i seckanih oraha i dva kremasta fila sa pudingom od vanile, žumancima, topljenom čokoladom i mlevenim orasima.
Detaljan recept, u nastavku...


Dinastija torta za Novu godinuCheck out this cake recipe in English.

Za Dinastija tortu je potrebno:

Dinastija torta za Novu godinuZa koru:

10 belanaca,
300 g kristal šećera,
300 g seckanih oraha,
6 kašika brašna,
½ kesice praška za pecivo.

Za fil:

10 žumanaca,
Dinastija torta za Novu godinu200 g prah šećera,
½ l mleka,
2 pudinga od vanile,
6  kašika kristal šećera,
100 g mlevenih oraha,
100 g čokolade za kuvanje,
250 g margarina,
2 kesice šlaga.

Dinastija tortu pripremiti na sledeći način:

Kora
Dinastija torta za Novu godinu
Umutiti belanca sa šećerom u čvrst šne.
Orahe izmešati sa brašnom i praškom za pecivo pa ih varjačom umešati u šne.
Peći u većem četvrtastom plehu.

Fil

Skuvati dva pudinga u pola litra mleka i 6 kašika šećera.
Ostaviti da se ohladi.
Dinastija torta za Novu godinuPosebno umutitit 10 žumanaca sa šećerom u prahu i kuvati na pari dok se ne zgusne.
Penasto umutiti margarin pa sjediniti sa pudingom i mutiti.
Dodati smesu od žumanaca i mutiti dok se masa ne izjednači.
Podeliti masu na dva dela.
U prvi deo umešati mlevene orahe a u drugi otopljenu čokoladu.
Ohlađeno testo preseći na dva dela.
Staviti prvi deo na tacnu za služenje.
Premazati filom sa orasima potom staviti drugu koru.
Premazati filom sa čokoladom a odozgo umućenim šlagom.
Ukrasiti po želji.

1 comment:

Note: Only a member of this blog may post a comment.