Pages

Tuesday, December 27, 2011

Novogodišnja pogača

Check out this bread recipe in English


Recepti za pogače koje sam objavila, spadaju u red najposećenijih recepata na mom blogu. Tokom zime, često spremam razne vrste pogača zato što su se posebno dobro pokazale uz jela iz zimnice
Novogodišnja pogača

Za Novogodišnju pogaču je potrebno:

2 jajeta,
1 belance,
3 žumanceta,
Novogodišnja pogača250 ml mleka,
200 ml vode,
1 kocka svežeg kvasca,
1 kesica praška za pecivo,
250 g margarina,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
susam,
laneno seme,
Novogodišnja pogačabrašno po potrebi (oko 1 kg).

Pogaču pripremiti na sledeći način:

Novogodišnja pogačaSjediniti 100 ml mlakog mleka i 100 ml mlake vode pa u tome razmutiti kvasac s kašičicom šećera, kašičicom brašna i pola kašičice soli.
Poklopiti i ostaviti na toplom da nadođe.
U međuvremenu, umutiti dva jajeta i jedno belance, dodati kašičicu soli, 150 ml mlakog mleka i 100 ml mlake vode.
Promešati a zatim dodati nadošli kvasac.
Postepeno dadavati brašno i prašak za pecivo.
Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude.
Novogodišnja pogačaUmešeno testo podeliti na pet delova pa pokriti i ostaviti na toplom  da nadođe (oko 15 minuta).
Kada nadođe, svaki deo testa istanjiti pomoću oklagije tako da dobije okrugao oblik veličine tepsije u kojoj će biti pečene.
Penasto umutiti margarin.
Istanjeno testo premazati margarinom pa četiri jufke naslagati jednu na drugu.
Naslagano testo iseći na 16 parčadi (kao tortu).
Vrh svakog parčeta saviti unazad prema ivici tepsije.
Preostalu, petu, istanjenu i premazanu jufku, urolovati a zatim iseći na  manje rolate i stavitit u sredinu pogače.
Oblikovanu pogaču premazati umućenim žumancima i posuti susamom i lanenim semenom.
Peći dok ne porumeni (30 do 40 minuta).


Još sličnih recepata možete naći na mojoj stranici Pogace.

3 comments:

  1. Jooj, kako je dobra! Savršeno izgleda i mora da je više nego odlična!

    ReplyDelete
  2. Divna je, na slikama se vidi koliko je testo fino, mekano i lisnato, hvala na lepom recetu i sve najbolje u Novoj godini!:)))

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.