Check out this bread recipe in English
Recepti za pogače koje sam objavila,
spadaju u red najposećenijih recepata na mom blogu. Tokom zime, često spremam
razne vrste pogača zato što su se posebno dobro pokazale uz
jela iz zimnice.
Za Novogodišnju pogaču je potrebno:
2 jajeta,
1 belance,
3 žumanceta,
200 ml vode,
1 kocka svežeg kvasca,
1 kesica praška za pecivo,
250 g margarina,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
susam,
laneno seme,
Pogaču pripremiti na sledeći način:
Sjediniti 100 ml mlakog mleka i 100 ml
mlake vode pa u tome razmutiti kvasac s kašičicom šećera, kašičicom brašna i
pola kašičice soli.
Poklopiti i ostaviti na toplom da nadođe.
U međuvremenu, umutiti dva jajeta i jedno
belance, dodati kašičicu soli, 150 ml mlakog mleka i 100 ml mlake vode.
Promešati a zatim dodati nadošli kvasac.
Postepeno dadavati brašno i prašak za
pecivo.
Mesiti dok testo ne počne da se odvaja od
posude.
Kada nadođe, svaki deo testa istanjiti
pomoću oklagije tako da dobije okrugao oblik veličine tepsije u kojoj će biti
pečene.
Penasto umutiti margarin.
Istanjeno testo premazati margarinom pa
četiri jufke naslagati jednu na drugu.
Naslagano testo iseći na 16 parčadi (kao
tortu).
Vrh svakog parčeta saviti unazad prema ivici
tepsije.
Preostalu, petu, istanjenu i premazanu
jufku, urolovati a zatim iseći na manje
rolate i stavitit u sredinu pogače.
Oblikovanu pogaču premazati umućenim
žumancima i posuti susamom i lanenim semenom.
Jooj, kako je dobra! Savršeno izgleda i mora da je više nego odlična!
ReplyDeleteBas je lepa!
ReplyDeleteDivna je, na slikama se vidi koliko je testo fino, mekano i lisnato, hvala na lepom recetu i sve najbolje u Novoj godini!:)))
ReplyDelete