Pages

Thursday, July 28, 2011

Čokoladni rolat Slonovo uvo



Čokoladni rolat sa kremastim filom sa orasima i korom od keksa i kafe, popularno nazvan Slonovo uvo. Ovaj nepečeni kolač sa keksom, neobičnog imena i blagim ukusom kafe privući će i ljubitelje kafe a i one koji to nisu. Moj suprug, koji inače ne pije i ne voli kafu, kaže da je ovaj čokoladni rolat jedan od najukusnijih rolata koje je u poslednje vreme probao.



Za rolat Slonovo uvo, potrebno je: 
Rolat slonovo uvo

Za kore:

500 g mlevenog keksa,
200 g šećera u prahu,
2 kašike kakaoa,
4 šoljice kuvane crne kafe bez šećera.

Za fil:

200 ml mleka,
1 čaša šećera,
2 žumanceta,
Rolat slonovo uvo2 vanilin šećera,
2 kašike šećera,
2 kašike brašna,
polovina margarina,
2 kašike seckanih oraha,
malo kokosovog brašna.

Za glazuru:

100 g čokolade,
malo vode i
malo ulja.
Rolat slonovo uvo

Čokoladni rolat Slonovo uvo, pripremiti na sledeći način:

Kora:

Sjediniti šećer, mleveni keks i 2 kašike kakaoa i dobro promešati.
Dodati 4 šoljice kuvane kafe (ne vruće) i umesiti.
Masu podeliti na dva jednaka dela i razvući u dve kore pravougaonog oblika.

Fil:
U mleko sipati čašu šećera i ostaviti da provri.
Umutiti 2 žumanceta, 2 kašike šećera i 2 kašike brašna pa to postepeno dodavati u vruće mleko i kuvati na tihoj vatri dok se ne zgusne.
Kada se smesa ohladi, dodati margarin i dobro umutiti.
Dodati orahe i dobro promešati.
Namazati pravougaone kore i zaviti u rolat.
Premazati rolat čokoladnom glazurom i posuti kokosom.

2 comments:

  1. Ovaj rolat sam cesto vidjala, a nisam uopste znala da se ovako zove, tek mi je sad simpaticno. Rorati su mi uvek super izbor, jer se lako naprave, a svi se oduseve, a ne znam zasto, valjda nalik patispanju sa cokoladnim filom, pa zbog jednostavnosti. Starinski kolac, pa je provereno lep. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slazem se s tobom.
      I ja volim rolate mada ih nemam mnogo na blogu.
      Imam dosta recepata i za slane i za slatke rolate pa se nadam da cu uskoro i da ih objavim.
      Srdacno te pozdravljam.

      Delete

Note: Only a member of this blog may post a comment.