Pages

Wednesday, May 30, 2012

Uvijene kiflice




Uvijene kiflice

Uvijene kifliceZa uvijene kiflice je potrebno:

200 ml vode,
200 ml ulja,
200 ml mleka,
20 g kvasca,
1 kašika sirćeta,
125 g margarina,
4 žumanceta,
2 kašičice soli,
brašna po potrebi (900 g – 1 kg),
malo susama (oko 40 g).
Uvijene kiflice 
Kiflice pripremiti na sledeći način:

Pomešati mlako mleko, vodu, ulje, so, sirće, kvasac, dodati brašno, zamesiti i ostaviti da odstoji oko 1 h. 
Umutiti margarin sa dva žumanceta pa tom smesom premazati prethodno razvijeno testo i uvuti ga u rolnu.
Seći rolnu na komade debljine 2 cm.
Svaki komad stisnuti na sredini pa uviti da kiflice dobiju oblik broja 8.
Tako uvijene kiflice staviti u pleh, premazati umućenim žumancima i posuti susamom.
Peći dok ne porumene (oko 30 minuta).

Tuesday, May 22, 2012

Čokoladna interkontinental torta

Interkontinental torta sa dosta čokolade, mlevenih oraha, mlevenog keksa, suvog grožđa, kremastim filovima i sočnim korama, jako je popularna i možete je praviti za razne svečane prilike. Ova je pravljena za moj rođendan. Nije jednostavna za pripremu ali se trud na kraju isplati.



Za pripremu ove čokoladne torte je potrebno:

Čokoladna interkontinental tortaZa kore:

20 belanaca,
20 kašika šećera,
40 kašika mlevenih oraha,
4 kašike brašna,
2 kesice praška za pecivo.

Za fil:
Čokoladna interkontinental torta
20 žumanaca,
25 kašika šećera,
6 kašika brašna,
4 kašike gustina,
2 kesice vanil-šećera,
1,2 l mleka,
375 g margarina,
200 g prah šećera,
Čokoladna interkontinental torta200 g mlevenog keksa,
250 g mlevenih oraha,
200 g čokolade,
100 g suvog grožđa.

Za glazuru:

100 g čokolade,
malo margarina,
Čokoladna interkontinental torta2 kašike mleka.

Ova čokoladna, interkontinental torta je pripremljena na sledeći način:

Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst sneg.
Dodati 10 kašika mlevenih oraha, jednu kašiku brašna, pola kesice praška za pecivo i lagano promešati varjačom.
Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje pa ispeći koru.
Na isti način ispeći još tri kore.
U odgovarajućoj posudi umutiti 20 žumanaca sa 25 kašika šećera, 6 kašika brašna, 4 kašike gustina i dve kesice vanil-šećera pa zakuvati u mleku.
Ostaviti krem da se ohladi.
Posebno umutiti margarin sa 200 g šećera u prahu pa sjediniti sa ohlađenim kremom.
Podeliti fil na 4 dela.
U jedan deo dodati 200 g mlevenog keksa.
U drugi deo 250 g mlevenih oraha.
U treći deo dodati 200 istopljene čokolade.
U četvrti deo dodati 100 g suvog grožđa.
Tortu filovati sledećim redosledom:
Kora, fil sa orasima, kora, fil sa čokoladom, kora, fil sa keksom, kora, fil sa suvim grožđem  i glazura.
Dekorisati po želji.

Wednesday, May 2, 2012

Krem kocke


Krem kocke

Za ovaj krem kolač je potrebno:


Za koru:

6 jaja,
300 g šećera,
3 kašike mlake vode,
Krem kocke250 g brašna,
1 kesica praška za pecivo,
500 ml soka od pomorandže.

Za fil:
1 l mleka,
10 kašika brašna,
4 jajeta,
Krem kocke400 g šećera,
250 g margarina.

Krem kocke pripremitit na sledeći način:

U posudi za mešanje penasto umutiti 6 belanaca sa 300 grama šećera.
Dodati vodu, brašno i prašak za pecivo.
Posebno umutiti žumanca i pomešati sa belancima.
Sipati u podmazan i brašnom posut pleh pa peći u zagrejanoj rerni na 180 ⁰C.
Gotovu koru ostaviti da se ohladi pa preliti sokom od pomorandže.
U posudi za mešanje umutiti 4 jajeta sa 10 kašika brašna i 400 g šećera pa skuvati u mleku i ostaviti da se hladi.
U ohlađen fil dodati omekšao margarin i mutiti mikserom.
Koru premazati filom i ukrasiti po želji.