Pages

Wednesday, February 29, 2012

Pletenica pogača

Pogača pletenica je jedna od najomiljenijih pogača mojih ukućana. Preplanula i hrskava kora namazana žumancetom i polivena susamom i lanenim semenom i meka unutrašnjost velikog volumena u kombinaciji sa neobičnim pletenastim oblikom, čine ovu pogaču jako popularnom među ljubiteljima dobrog zalogaja. Vizuelni utisak koji ostavlja ova pogača, čini mi se, nije uspeo da pokvari čak ni moj stari aparat.


Recipe for this salty cake in English.


Za pripremu ove pogače je potrebno:
Pletenica pogaca

300 ml mleka,
200 ml vode,
30 g kvasca,
5 kašika ulja,
3 kašičice soli,
brašna po potrebi,
100 g margarina,
1 žumance,
1kašičica susama,
1kašičica aleve paprike,
1kašičica lanenog semena,
½ kašičice crnog bibera.
Pletenica pogaca

Pogaču pripremiti na sledeći način:

U 100 ml mlakog mleka rastopiti kvasac i ostaviti da nadođe.
Pomešati preostalo mleko i mlaku vodu.
Dodati so, ulje i narasli kvasac.
Postepeno dodavati brašno, zamesiti da testo bude glatko.
Ostaviti na toplom da stoji  60 minuta.
Podeliti testo na tri dela.
Oklagijom razviti testo (jufke), namazati umućenim margarinom, uviti svaku jufku i napraviti pletenicu.
Staviti u pomazanu posudu za pečenje da stoji na toplom 30 minuta.
Namazati žumancetom, posuti alevom paprikom, susamom, lanenim semenom i crnim biberom.
Peći dok ne porumeni.


Još sličnih recepata možete pronaći na stranici Pogace.

2 comments:

Note: Only a member of this blog may post a comment.