Pages

Thursday, August 23, 2012

Sladoled kocke




Ovaj sladoled kolač, čini mi se, poseduje sve ono što je potrebno... Hladan je, osvežava, kremast je, sočan i preliven je čokoladom. Kolač koji ima ovakve karakteristike, prosto, ne može da bude loš. Možda je prikladnije da sam ga nazvala Čokoladni krem kolač, pošto u njemu nema sladoleda. Ipak odlučila sam da naziv ovog recepta ostane onakav kakvog sam ga ja, nekada davno, pronašla. Od izvornog recepta, odstupila sam u tome što sam, u kolač, dodala puding od vanile koga u prvobitnom receptu nije bilo. Puding sam dodala zato što mi je krem koji sam pripremila bio gušći nego što bi trebalo. Dakle, sladoled kocke možete praviti sa pudingom ili bez njega.

Sladoled kocke


Za sladoled kocke je potrebno:
Za koru:
Sladoled kocke
10 belanaca,
10 kašika šećera,
10 kašika brašna,
1 kesica praška za pecivo,
400 ml vrelog mleka.

Za fil:

10 žumanaca,
13 kašika šećera,
Sladoled kocke10 kašika nišeste,
1250 ml mleka,
1 kesica pudinga od vanile,
250 g margarina,
100 g čokolade.

Sladoled kocke pripremiti na sledeći način:

Sladoled kockeKora:

Umutiti 10 belanaca.
Dodati 10 kašika šećera, 10 kašika brašna i kesicu praška za pecivo.
Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh.
Ohlađenu koru preliti sa 400 ml vrelog mleka.

Fil:

Umutiti 10 žumanaca.
Dodati 10 kašika šećera i 10 kašika nišeste.
Umućenu masu sipati u 750 ml ključalog mleka i mešati na tihoj vatri, dok se ne zgusne.
Posebno skuvati jedan puding (sa 500 ml mleka i 3 kašike šećera).
Umutiti 250 g margarina pa dodati ohlađen puding i krem od žumanaca.
Mutiti dok smesa ne postane homogena.
Na koru naneti fil.
Ostaviti u frižideru da se hladi 3 do 4 sata.
Premazati glazurom od čokolade.
Služiti hladno.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.