Pages

Sunday, October 1, 2017

Kasandra torta



Torta sa orasima i pudingom o vanile
Sastojci:

Za koru I:

4 belanceta,
100 grama šećera,
100 grama kokosovog brašna,
2 kašike brašna,
1 kesica vanil-šećera,
10 grama praška za pecivo,

Za koru II:  
Torta sa bananicama 
4 belanceta,
100 grama šećera,
100 grama rendane čokolade,
2 kašike brašna,
1 kesica vanil-šećera,
10 grama praška za pecivo,

Za koru III:

4 belanceta,
100 grama šećera,
100 grama mlevenih oraha,
2 kašike brašna,
1 kesica vanil-šećera,
10 grama praška za pecivo,

Za fil je potrebno:

12 žumanaca,
250 grama šećera,
1 l mleka,
3 pudinga od vanile,
250 grama margarina,
6 krem bananica,
100 grama čokolade,
100 grama mlevenih oraha,

Za dekoraciju:

2 šlaga

Priprema:

Kora I:

Umutiti belanca sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst sneg. Posebno sjediniti kokos, brašno, prašak za pecivo i lagano umešati sa umućenim belancima. Pripremljenu smesu uliti u okrugli kalup postavljen pek-papirom i peći oko 15 minuta na 200ᵒC.

Kora II:

U dubljoj posudi umutiti belanca sa šećerom i vanil-šećerom da se dobije čvrst šam. U drugoj posudi pomešati brašno, prašak za pecivo i rendanu čokoladu pa sjediniti sa pripremljenim belancima. Sipati u kalup postavljen pek-papirom i peći na 200ᵒC oko 15 minuta.

Kora III:

Posebno umutiti belanca sa šećerom i vanil-šećerom. Posebno pomešati brašno, prašak za pecivo i mlevene orahe. Lagano sjediniti s umućenim belancima i pomešati sastojke dok se ne dobije homogena smesa. Pripremljenu smesu sipati u kalup postavljen pek-papirom i peći u rerni na 200ᵒC oko 15 minuta.

Fil:

Penasto umutiti žumanca sa šećerom, dodati puding od vanile i malo hladnog mleka pa sve dobro sjediniti. Preostalo mleko zagrevati dok ne provri, a zatim zakuvati razmućen puding sa žumancima i mešati dok se smesa ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Penasto umutiti margarin i sjediniti ga sa dobro ohlađenim filom. Fil podeliti na tri jednaka dela. U jedan deo dodati seckane krem bananice, u drugi otopljenu čokoladu a u treći mlevene orahe.

Finalni postupak:

Tortu filovati sledećim redosledom: kora I, fil s bananicama, kora II, čokoladni fil, , kora III, fil sa orasima. Ukoliko preostane fila, premazati tortu sa strane i ostaviti u frižideru da se dobro stegne i ohladi. Ohlađenu tortu dekorisati po želji umućenim šlagom.

Wednesday, May 17, 2017

Tunel torta





Sastojci:

Za koru I:
Rolat sa orasima 
5 belanaca,
10 kašika šećera,
100 grama kokosovog brašna,
1 kašika brašna,
1 prašak za pecivo,

Za koru II:
Torta sa orasima i mlevenim keksom 
4 jajeta,
100 grama mlevenih oraha,
4 kašike šećera,
1 kašika brašna,
1/2 kesice praška za pecivo.

Za fil I:

150 grama mlevenih oraha,
300 grama mlevene plazme,
4 dl soka  od pomorandže,
200 grama šećera,
150 grama margarina,
5 žumanaca,
5 kašika šećera,
2 kašike kakaoa,

Za fil II:
Rolat sa mlevenim keksom 
5 žumanaca,
3 kašike šećera,
2 kesice vanil-šećera,
6 dl mleka,
2 pudinga od vanile,
1 kašika gustina,
200 grama margarina.

Za ukrašavanje:

500 grama slatke pavlake,
100 grama čokolade za jelo i kuvanje.

Rolat sa orasimaPriprema:

Kora I

Umutiti belanca i šećer, a zatim lagano dodavati brašno, kokosovo brašno i prašak za pecivo.
Masu sipati u podmazan i brašnom posut pleh,zatim ispeći koru u zagrejanoj rerni.

Kora II

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo i mlevene orahe.
Smesu sipati u podmazan i brašnom posut pleh, zatim koru peći u zagrejanoj rerni.
Pečene kore ostaviti da se ohlade.

Fil I

Umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera i kuvati na pari.
Pomešati 150 grama margarina sa 200 grama šećera i 2 kašike kakaoa.
Kad se žuti fil ohladi, pomešati ga sa umućenim margarinom, zatim dodati 150 grama mlevenih oraha, mlevenu plazmu i sok od pomorandze.

Fil II

Umutiti  žumanca sa 3 kašike šećera, vanil-šećerom, 1 dl mleka, praškom za puding i gustinom.
Sve to ukuvati u 5 dl mleka da se krem zgusne.
Posebno umutiti margarin, pa ga dodati u prohlađenu kremu i masu ujednačiti.

Finalni postupak

Crni fil od oraha oblikovati u rolat, pa ga premazati trećinom žutog fila.
Preko njega staviti belu koru, prethodno poprskanu sokom od pomorandze.
Koru premazati polovinom svetlog fila, prekriti ga drugom korom i ostatkom žutog fila.
Tortu premazati ulupanom slatkom pavlakom i poprskati otopljenom čokoladom.