Pages

Sunday, February 22, 2015

Posni rolat sa suvim grožđem i žele bombonama




Rolat sa suvim grozdjem
Posni rolat sa suvim grozdjem i zele bombonama
Za posni rolat sa suvim grožđem je potrebno:


250 g margarina,

250 g šećera u prahu,

250 g suvog grožđa,

2 kašike soka od pomorandže,

250 g posnog mlevenog keksa,

250 g seckanig žele bombona.


Posni rolat sa suvim grožđem pripremiti na sledeći način:


Umutiti margarin i prah šećer.

Suvo grožđe preliti sokom od pomorandže.

Rolat sa suvim rozdjem, zele bombonama i keksomU umućen margarin dodati keks, žele bombone i suvo grožđe pa izmešati.

Oblikovati rolat i čuvati na hladnom mestu do sečenja.



Tuesday, February 10, 2015

Čokoladna kikiriki torta sa orasima i slatkom pavlakom







Kikirikitorta sa pavlakomZa čokoladnu kikiriki tortu je potrebno:

Za kore:

18 belanaca,
18 kašika šećera,
3 kašike sirćeta,
240 g mlevenih oraha,
9 kašika prezli,
1 kesica praška za pecivo.

Za fil I:
Cokoladna torta sa orasima 
18 žumanaca,
200 g šećera,
100 g čokolade,
300 g margarina.

Za fil II:
 Torta sa kikirikijem, cokoladom i orasima 
20 kašika šećera,
800 ml mleka,
2 kesice pudinga od vanile,
300 g seckanog, neslanog, pečenog kikirikija,
300 ml slatke pavlake.

Čokoladnu kikiriki tortu pripremiti na sledeći način:

Kore:

Ulupati 6 belanaca sa 6 kašika šećera i kašikom sirćeta u čvrst šam pa umešati 80 g mlevenih oraha, 3 kašike prezli i 1/3 kesice praškaza pecivo.
Sve lepo sjediniti a potom uliti smesu u pleh obložen papirom i peći u zagrejanoj rerni na 200 ᵒC oko 20 minuta.
Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.

Fil I:

U odgovarajućoj posudi ulupati žumanca sa šećerom te ih skuvati na pari.
Pred kraj kuvanja, dodati čokoladu I mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre I ostaviti da se ohladi.
Margrin penasto ulupati I sastaviti sa ohlađenim filom.

Fil II:

U šerpi, na laganoj temperaturi otopiti 20 kašika šećera da se karamelizuje I bude skoro smeđe boje.
Preliti sa 400 ml mleka I mešati dok se šećer ne otopi.
U preostalom mleku razmutiti pudding i ukuvati u karamelizovano mleko.
Mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre I ostaviti da se ohladi.
U ohlađen fil dodati seckan kikiriki i sve lepo sjediniti.
Pavlaku umutiti.

Finalni postupak:

Tortu filovati na skledeći način:
Kora, polovina fila sa kikirikijem, čokoladni fil, polovina pavlake.
Preklopiti drugom korom I ponoviti postupak.
Staviti treću koru i premazati čokoladnim filom.