Pages

Monday, February 24, 2014

Bombice sa ćeten alvom




Bombice sa orasima 
Za bombice sa ćeten alvom je potrebno:


200 g mlevenog neslanog kikirikija,

100 g šećera u prahu,

200 g ćeten alve,

100 g mlevenog keksa,

125 g margarina,
Kuglice sa orasima 
1 šoljica jake crne kafe,

nekoliko oraha.



Bombice sa ćeten alvom pripremiti na sledeći način:





Umutiti margarin sa šećerom u prahu.
Bombice sa ceten alvom 
Dodati ostale sastojke i izjednačiti.

Dodati šoljicu skuvane jake crne kafe.

Formirati bombice.

U sredinu svake, staviti komadić jezgre oraha.

Formiranu bombicu uvaljati u mlevene orahe.






Kolac sa orasima i ceten alvom

Monday, February 10, 2014

Nepečena jafa torta sa mlevenim keksom i piškotama





Za ovu nepečenu jafa tortu je potrebno:




Kremasta torta sa jafa keksom 
Za koru I:

500 g mlevenog keksa,
200 g šećera u prahu,
350 g margarina,
300 ml soka od pomorandže.

Za koru II:

300 g jafa keksa,
sok od pomorandže.

Nepecena jafa tortaZa koru III:

200 g piškota,
sok od pomorandže.

Za fil:

1 litar mleka,
150 g šećera,
3 pudinga od vanile,
125 g margarina,
100 g šlaga,
10 krem bananica.
Kremasta jafa torta sa piskotama 

Nepečenu jafa tortu pripremiti na sledeći način:


U odgovarajućoj posudi umutiti 350 g margarina sa šećerom u prahu.

Dodati mleveni keks i sok od pomorandže tako da bude dobijena homogena masa.

U 1 l mleka skuvati 150 g šećera i 3 pudinga od vanile pa ostaviti da se ohladi.
Kremasta jafa torta sa mlevenim keksom i piskotama 
Posebno umutiti 125 g margarina i 100 g šlaga pa sjediniti sa ohlađenim pudingom.

Tortu filovati sledećim redosledom: kora, fil, jafa keks natopljen sokom od pomorandže, piškote natopljene sokom od pomorandže, fil, krem bananice, šlag.




Sunday, February 2, 2014

Baklava sa brusnicama i lešnicima



Jedna neobična ali veoma ukusna baklava.


Za baklavu sa brusnicama i lešnicima je potrebno:
Baklava sa brusnicama



1 kg kora za pitu,
5 jaja,
500 g šećera,
2 čaše jogurta,
2 čaše ulja,
2 kesice praška za pecivo,
1 kesica vanil šećera.
100 g suvih brusnica,
Baklava sa lešnicima300 g mlevenih lešnika.


Za sirup:


1,4 l vode,
500 g šećera,
1 kesica vanil šećera,
1 limun.



Baklavu sa brusnicama i lešnicima pripremiti na sledeći način:

Baklava sa jogurtom i brusnicama 

Mikserom umutiti jaja sa šećerom pa dodati jogurt, ulje, prašak za pecivo i vanil šećer.

Pleh podmazati uljem pa slagati kore.

Svaku koru premazati pripremljenim filom a svaku drugu posipati mlevenim lešnicima.

Na polovini filovanja, na koru rasporediti brusnice i malo više lešnika nego na ostalim korama.

Meka i sočna baklavaPostupak ponavljati dok ne bude uttrošen sav materijal.

Baklavu pre pečenja iseći na četvorouglove ili trouglove.

Peći u zagrejanoj rerni na 200 ◦C dok ne porumeni.

Ušpnovati vodu sa 500 g šećera.

Pečenu vrelu baklavu preliti vrućim sirupom.

Posuti vanil šećerom i poprskati sokom od limuna.