I ako u ovu tortu idu pomorandže, ja bih je pre svrstala u čokoladne torte ili torte sa orasima nego u voćne torte. Torta ima dva prelepa fila i četiri sočne kore natopljene sokom od pomorandže. Možete je praviti za sve praznike, rođendane i druge slične prilike.
Za Oranž tortu je potrebno:
Za kore:
16 belanaca,
16 kašika šećera,
16 kašika mlevenih oraha,
8 kašika brašna,
15 g praška za pecivo,
400 ml soka od pomorandže.
Za fil I:
2 smrznute pomorandže,
10 kašika šećera,
100 ml soka od pomorandže,
250 g mlevenih oraha,
200 g čokolade.
Za fil II:
16 žumanaca,
250 g šećera,
3 pudinga od vanile,
2 kašike pšeničnog griza,
1 l mleka,
250 g margarina.
Oranž torta je pripremljena na sledeći način:
Kore:
Umutiti 4 belanca u čvrst sneg.
Postepeno dodavati 4 kašike šećera i mutiti dok
se ne otopi.
Dodati 4 kašike mlevenih oraha, 2 kašike brašna i
četvrtinu praška za pecivo pa polako promešati.
Sipati u prethodno podmazan i brašnom posut pleh
i peći na 180 ⁰C.
Na isti način napraviti još tri kore.
Fil I:
Smrznute pomorandže izrendati a potom ih zajedno
sa šećerom i sokom od pomorandže kuvati na umerenoj temperaturi 10 minuta.
Dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi pa
skloniti sa ringle i umešati orahe.
Fil II:
U šerpu sipati 800 ml mleka, dodati šećer i
ostaviti da proključa.
Posebno umutiti preostalo mleko, žumanca, brašno
i puding od vanile pa sipati u ključalo mleko i mešati dok se ne zgusne.
U ohlađeni fil dodati penasto umućen margarin i
izmiksati.
Pečene kore poprskati sokom od pomorandže.
Tortu filovati na sledeći način:
Kora, četvrtina fila I, četvrtina fila II, druga
kora i postupak ponavljati još tri puta.
Filovanu tortu dekorisati po želji.