Pages

Tuesday, September 11, 2012

Projice sa sirom



 
Projice sa sirom spadaju u grupu „jela“ koja su u poslednje vreme jako tražena. Ova grupa se posebno odvaja od drugih po svom simpatičnom obliku. Neko ih naziva mafinima, neko projicama a neko, bez prevoda sa englskog, kapkejk (cupcake). Pošto postoji spor oko toga šta je mafin a šta kapkejk a i zbog toga što su ovo strani termini, ja ću, u ovom slučaju, koristiti izraz projice. Projice sa sirom a i projice uopšte, peku se u posebnom plehu sa kalupima. Pripremljeno testo treba staviti u kalup tako da isti ne bude pun do vrha zato što se najčešće tokom pečenje volumen same projice skoro udvostruči. Ukoliko želite da izbegnete lepljenje projice za zidove kalupa, možete staviti papirne ili silikonske korpice u kalup. Ja sam probala i jedne i druge i mnogo bolje iskustvo imam sa silikonskim korpicama za projice. Zbog svog oblika, projice su posebno interesantne deci pa ih na ovaj način možete „namamiti“ da jedu i ono što inače ne bi jela. Ove projice sa sirom, voleće svako ko voli proju uopšte. Moji ukućani i ja volimo susam pa sam zbog toga ove projice sa sirom, na kraju, posula susamom što je i dekorativno i ukusno.
Projice sa siromProjice sa sirom 
Za projice sa sirom je potrebno:

2 jajeta,
4 kašike ulja,
1 šolja jogurta,
¼ šolje mleka,
1 kašika šećera,
Projice sa sirom1 kašičica praška za pecivo,
½ kašičice sode bikarbone,
1 kašičica soli,
1 šolja brašna,
Projice sa sirom1 šolja kukuruznog brašna,
150 g feta sira,
malo susama.

Projice sa sirom pripremiti na sledeći način:

U činiji pomešati brašno, kukuruzno brašno, so, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i šećer.
U drugoj posudi umutiti jaja sa uljem, jogurtom i mlekom pa dodati izmrvljeni sir.
Dodati u prethodnu mešavinu i pomešati da se sjedini.
Sipati u kalupe, posuti susamom i peći dok ne porumene.