Tuesday, August 30, 2011

Musaka od boranije




Za ovu musaku je potrebno:

1 kg boranije,
3 jajeta,
3 šargarepe,
3 kašike kečapa,
peršun,
mešavina začina od povrća,
ulje.

Musaku pripremiti na sledeći način:

Boraniju i šargarepu očistiti, oprati, posoliti i staviti da se prže na ulju.
Povremeno dolivati vodu.
Kada povrće omekša, dodati mešavinu začina od povrća, kečap i peršun.
Sipati u uljem podmazanu vatrostalnu posudu.
Dobro rasporediti po površini posude i preliti jajima umućenim sa pola litra mleka.
Ovako pripremljenu masu peći u pećnici dok ne porumeni.

Musaka je ukusnija sa zelenom boranijom nega sa žutom ili šarenom.

Sunday, August 28, 2011

Kuvana pašteta

Ovaj recept za zimnicu imam još od pre petnaestak godina. Pašteta je jednostavna za pripremu i zbog toga je spremam skoro svake jeseni. Kuvana pašteta je odlična uz sir, pavlaku, jogurt, domaći hleb, pogače i razne vrste proja.

Kuvana pašteta

Za kuvanu paštetu je potrebno:

2 kg plavog patlidžana,
2 kg šargarepe,
5 kg crvene paprike,
20 kašika šećera,
20 kašika soli,
Kuvana pašteta1 šoljica eksencije,
1 kesica kozervansa,
4 l vode,
750 ml zejtina
soli po ukusu.

Kuvanu paštetu pripremiti na sledeći način:

Povrće oprati, plavi patlidžan i šargarepu oljuštiti a paprikama odstraniti drške.
Sipati vodu u veću šerpu, dodati 20 kašika šećera, 20 kašika soli, eksenciju i konzervans.
Ostaviti da proključa.
U ključalu vodu ubaciti plavi patlidžan i kuvati dok ne omekša.
Izvaditi iz vode i ostaviti da se ocedi.
U istoj vodi kuvati i papriku dok ne omekša.
Paprike izvaditi iz vode i ostaviti da se ocede.
Šargarepu kuvati u čistoj, nezačinjenoj vodi, dok dobro ne omekša.

Skuvano povrće samleti, sjediniti i dodati ulje.
Posoliti po ukusu, i kuvati dok ne ispari tečnost.
Sipati u staklenke...

Monday, August 22, 2011

Sos od povrća




Za sos od povrća je potrebno:
 
1 glavica crnog luka,
400 g šampinjona,
300 g pilećeg belog mesa,
300 ml pavlake,
200 ml kečapa,
3 šargarepe,
2 kockice za supu,
1 kašika šećera,
Mešavina začina od povrća,
Origano,
Peršun,
Crni biber,
Ulje.

Sos pripremiti na sledeći način:

Na malo ulja propržiti sitno seckan crni luk.
Dodati iseckane šampinjone.
Kada šampinjoni malo omekšaju, dodati na kockice isečeno pileće belo meso, seckanu šargarepu i grašak.
Dinstati uz povremeno dolivanje vode sve dok povrće i meso ne omekšaju.
Dodati kocke za supu, mešavinu začina od povrća, origano, šećer, biber, peršun a u međuvremenu pomešati pavlaku i kešap i dodati smesi od povrća.
Čim proključa skloniti sa štednjaka.

Monday, August 15, 2011

Mimoza kolač





Za mimoza kolač je potrebno:

pekmez od kajsija,
100 g čokolade,
50 g margarina.

Za kore:
Mimoza kolač 
350 g brašna,
170 g margarina,
soda bikarbona,
80 g šećera,
malo mleka,
1 jaje.
Mimoza kolač 
Za fil:

2 jajeta,
3 kašike brašna,
3 kašike šećera,
200 g margarina,
2,5 dl mleka,
250 g šećera u prahu,
sok od pola limuna.

Mimoza kolač pripremiti na sledeći način:

U posudu za mešanje staviti brašno, malo sode bikarbone, margarin, 80 g šećera, 1 jaje i  malo mleka pa umesitit testo.
Testo podeliti na tri dela.
Razviti jedan deo oklagijom i staviti na podmazan pleh pa peći u rerni na 180 C.
Na isti način ispeći i preostale dve kore.
U odgovarajućoj posudi umutiti 2 jajeta sa tri kašike šećera i tri kašike brašna pa skuvati u ključalom mleku i ostaviti da se ohladi.
Posebno umutiti 200 g margarina sa 250 g šećera u prahu i pomešati sa ohlađenim filom.
Dodati sok od pola limuna i promešati.
Kolač filovati na sledeći način:
Kora, pekmez, fil, kora, pekmez, fil, kora, glazura od čokolade.

Saturday, August 13, 2011

Krem kiflice





Za krem kiflice je potrebno:

Za testo:

200 ml jogurta,
200 ml mleka,
2 jajeta,
30 g svežeg kvasca,
3 kašičice soli,
3 kašičice šećera,
Krem kiflice1 kg brašna.
Krem kiflice 
Za fil:

500 ml mleka,
2 kesice pudinga od čokolade.

Krem kiflice pripremiti na sledeći način:

Skuvati puding od čokolade po uputstvu i staviti da se hladi.
U manju posudu sipati mlako mleko, šećer, kašičicu brašna i svež kvasac pa dobro izmešati i ostaviti na toplom da nadođe.
U odgovarajuću posudu sipati polovinu potrebne količine brašna, dodati nadošao kvasac, jogurt, jaje i so pa promešati.
Postepeno dodavati preostalo brašno i mešati dok masa ne počne da se odvaja od posude.
Napraviti 12 jufki.
Svaku jufku razviti i premazati margarinom.
Poređati na dva mesta po 6 istanjenih jufki jednu na drugu.
Ostaviti da stoji 15 minuta.
Testo razviti oklagijom, iseći na trake, filovati (jedna do dve kašičica fila) i uvijati.
Kiflice poređati u pleh i ostaviti da odstoje još dva sata.
Premazati jajetom i peći u rerni na 220 C dok ne porumene.

Thursday, August 11, 2011

Jednostavan kolač s malinama


Prijatelji su mi skrenuli pažnju da mom blogu nedostaju voćni kolači pa sam zbog toga pripremila nekoliko recepata za kolače u kojima ima voća. Posle ovog kolača sa malinama, na red dolaze kolači sa kupinama, limunom, bananama, pomoradžama


Za ovaj kolač sa malinama je otrebno:

14 kašika mleka,
14 kašika ulja,
20 kašika brašna,
20 kašika šećera,
1 kesica praška za pecivo,
4 jajeta,
Jednostavan kolač s malinama300 g malina,
šećer u prahu.

Jednostavan kolač s malinamaKolač sa malinama pripremiti na sledeći način:

U odgovarajućoj posudi sjediniti mleko, ulje, šećer i jaja pa umutiti mikserom.
Postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo pa mutiti mikserom dok ne bude dobijena ujednačena masa.
Odgovarajuću posudu nauljiti i posuti brašnom a zatim u nju sipati pripremljenu smesu za kolač.
Smesu posuti malinama.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.
Pečen kolač ostaviti da se hladi a zatim posuti šećerom u prahu i iseći na kocke.

Tuesday, August 9, 2011

Pelte






Pelte




Za pelte je potrebno:

Po ukusu staviti
žita,
jagoda,
malina,
Peltesuvog grožđa,
šećera i
2 kašičice gustina.

Pelte pripremiti na sledeći način:

Prokuvati žito u malo vode.
Kada voda provri, procediti žito i staviti ga u šerpu sa čistom vodom pa šerpu staviti na vatru.
Kada se žito raskuva dodati ostalo voće (jagode, maline i suvo grožđe) i šećer i kuvati dok ne provri.
U pola čaše vode staviti dve kašičice gustina i promešati.
Kada smesa sa voćem provri, postepeno sipati sadržaj čaše sa gustinom, uz stalno mešanje.
Ostaviti da vri još 2 minuta pa sipati u manje posude (kao za puding).
Služiti hladno.

Tuesday, August 2, 2011

Slatko od trešanja

Slatko od trešanja
Za slatko od trešanja je potrebno:

1 kg  trešanja,
1 kg šećera,
2 limuna.

Slatko od trešanja pripremiti na sledeći način:

Slatko od trešanjaOprati trešnje pa im odstraniti koštice.
Tako pripremljene, ređati ih u šerpu i to red trešanja pa red šećera i tako dok sve trešnje ne budu potrošene.
Na vrhu treba da bude red šećera.
Šerpu prekriti salvetom pa ostaviti da odstoji jedan dan.
U šerpu dodati dva limuna isečena na kolutove i kuvati.
Kada sok postane gust, skloniti sa vatre i odstraniti penu sa površine.
Ostaviti jedan dan u šerpi pa sipati u staklenke.


Monday, August 1, 2011

Makaroni s bešamel sosom




Makaroni s bešamel sosom 
Za makarone sa bešamel sosom je potrebno:

500 g makarona,
500 ml mleka,
500 g mlevenog mesa,
200 g kačkavalja,
100 g kečapa,
50 g maslaca,
2 kašike brašna,
mešavina začina od povrća,
Makaroni s bešamel sosomorigano,
biber,
ulje,
so.

Makarone sa bešamelom pripremiti na sledeći način:

U slanoj vodi skuvati makarone i ocediti.
Na ulju ispržiti mleveno meso pa dodati origano, mešavinu začina od povrća, so, biber i kečap, promešati i ostaviti da se hladi.
Bešamel sos:
U šerpu staviti 50 g maslaca i 2 kašike brašna pa propržiti.
Postepeno dodavati mleko uz neprestano mešanje i kuvati dok se ne zgusne.
Dodati so, origano i kačkavalj pa promešati.
Pomešati makarone i bešamel sos pa polovinu sipati u podmazan pleh.
Preko ove smese rasporediti mleveno meso a preko mesa drugu polovinu smese makarona i bešamel sosa.
Posuti rendanim kačkavaljem i peći u zagrejanoj rerni na 220 C.

Kvalitetne naočari za sunce i okviri za dioptrijska stakla, povoljno

Retro Eyewear

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...