Wednesday, April 27, 2011

Sos sa pečurkama i belim pilećim mesom



Potrebno je:


400 g šaminjona,
400 g pilećeg belog mesa,
300 ml pavlake,
200 ml mleka,
mešavina začina od povrća,
dve kocke za supu,
peršun,
2 šargarešpe,
2 kašike gustina,
crni biber,
origano,
2 glavice crnog luka.

Priprema:

Iseckati crni luk i ispržiti na malo ulja.
Dodati seckane šampinjone.
Dinstati na tihoj vatri i postepeno dodavati po malo vode dok šampinjoni ne omekšaju.
Omekšanim šaminjonima dodati na kckice isečeno belo pileće meso.
Dinstati i dalje uz dodavanje vode sve dok pileće belomeso ne omekša.
Dodati mleko.
Gustin razmutiti u malo vode i dodati u masu.
Zgusnutoj masi dodati umućenu pavlaku, kocke za supu, mešavinu začina od povrća, origano, biber, peršun promešati i skloniti sa vatre.
Servirati uz krompir pire ili bareni pirinač.

Priprema 30 minuta, kuvanje 2 h.



Tuesday, April 26, 2011

Pizza

Potrebno je:

Pizza120 ml jogurta,
80 ml ulja,
kesica praška za pecivo,
brašno po potrebi,
200 g šampinjone,
Pica100 g feta sira,
200 do 300 ml kečapa,
jedno jaje,
origano,
so,
peršun,
50 g seckane (rendane) pršute (šunke).

Priprema:

Pomešati jogurt i ulje.
Dodati so i postepeno dodavati brašno, prašak za pecivo.
Izraditi testo rukama, oblikovati i staviti u podmazan pleh.
Premazati kečapom a zatim staviti na listiće isečene šampinjone, pršutu (šunku), izmrvljeni sir, opet preliti kečapom, staviti origano, peršun a u sredini staviti jedno jaje.
Peći na 200 C, 25 do 30 minuta.

Monday, April 25, 2011

Brza pogača

Još jedan jednostavan recept, ovaj put za pogaču.
Ovu pogaču možete pripremiti za oko 50 minuta (priprema + pečenje).
Jako je ukusna, posebno u kombinaciji sa sirom, cepkanim ajvarom
(recept uskoro) i jogurtom.

Pogača 1
 

Potrebno je:


500 g brašna,

Pogača 7čaša kiselog mleka (čaša jogurta),

pola šolje ulja,

jedno jaje,
Pogača 5
jedna kašičica soli,

prašak za pecivo.


Priprema:


Sve sastojke izmešati (po potrebi dodati malo vode), zamesiti glatko testo, dobro izraditit rukom.

Staviti u podmazan pleh da stoji 15 minuta.

Peći u zagrejanoj pećnici na 220 ⁰C.


Još sličnih recepata možete naći na mojoj stranici Pogace.



 


Sunday, April 24, 2011

Đuveč sa spanaćem



Đuveč sa spanaćem 3Potrebno je:

500 g spanaća,
350 g pirinča,
dve kocke za supu,
mešavina začina od povrća,
glavica crnog luka,
2 jajeta,
Đuveč sa spanaćem 4200 ml pavlake,

Priprema:

Ispržiti luk na malo ulja, dodati prethodno opran pirinač i malo vode.
Kuvati pirinač dok ne nabubri, dodati spanać i po potrebi još malo vode, kocke za supu, mešavinu začina.
Đuveč sa spanaćem 5Skloniti sa vatre i sipati smesu u podmazan pleh.
Peći na 200 ⁰C u prethodno zagrejanoj pećnici dok se ne formira kora po površini.
Preliti umućenom pavlakom i jajima i peći još 10 miuta.





Saturday, April 23, 2011

Proja sa spanaćem 2


Proja je široko rasprostranjeno jelo u zemljama balkana ali je u nešto izmenjenom obliku prisutna i šire. U osnovi svake proje je kukuruzno brašno koje može biti kombinovano sa drugim vrstama brašna. Pored tih kombinacija, ja volim da dodam susam i kim i to u velikim količinama. Proju pečem uglavnom u tepsiji a ponekada i u modlama za mafine. Na mene, nešto lepši vizuelni utisak ostavlja projica ispečena u modli nego isečeno parče proje. Recepte za razne vrste proja možete da očekujete u skoroj budućnosti.

Potrebno je:

Proja sa spanacem2 jajeta,
200 ml mleka,
100 ml ulja,
100 ml jogurta,
jedna šolja kukuruznog brašna,
jedna šolja pšeničnog brašna,
Proja sa spanacemjedan prašak za pecivo,
300 g spanaća,
100 g feta sira,
jedna kašičica soli.

Priprema:

Umutiti jaja, dodati so, ulje, jogurt, mleko, sir, seckani spanać i obe vrste brašna pomešane sa praškom za pecivo.
Pomešati i sipati u podmazan i brašnom posut pleh broj 28.
Peći na 200 C dok ne porumeni.

Friday, April 22, 2011

Američka proja



Potrebno je:

120 g kukuruznog brašna,
120 g belog oštrog brašna,
prašak za pecivo,
60 g šećera,
60 g putera,
2 jajeta,
100 ml mleka,
kašičica soli,
kašičica sode bikarbone.

Priprema:

U velikoj posudi za mešanje prosejati belo brašno, dodati so, sodu bikarbonu, šećer i kukuruzno brašno.
U sredini napraviti udubljenje, tu staviti jaja, mleko i rastopljeni puter (komadić ostaviti za podmazivanje pleha).
Dobro izmešati da se obrazuje žitka masa.
Pećnicu ugrejati na 200 C.
U podmazan okrugli pleh izliti masu i peći 20 do 25 minuta.

Thursday, April 21, 2011

Pogačice



Izmešati 150 g kukuruznog brašna, 150 g belog brašna, jedno jaje i 150 g izdrobljenog sira.
Masi dodati šolju mleka i jednu kašičicu praška za pecivo pa rukom praviti pogačice.
Pogačice pržiti na dobro zagrejanom ulju i služitit tople.

Tuesday, April 19, 2011

Rolat baklava

Rolovana baklava u poslednje vreme preuzima primat nad "ravnom", bar u mom domaćinstvu. Evo jednog recepta.




Za ovu baklavu je potrebno:

500 g kora za baklavu,
300 g oraha,
200 g maslaca,

Preliv:

3 šoljica vode,
5 šoljica šećera,
1 limun.

Ova rolovana baklava je pripremljena na sledeći način:

Svaku koru podeliti na pola.
Na sredinu tako dobijene kore staviti kašiku oraha i saviti u rolat.
Ovako postupiti sa svim korama.
Urolane kore poređati u pleh i preliti rastopljenim maslacem.
Peći na 180 C dok ne porumene.
Malo ohladiti pa staviti preliv.

Priprema preliva:

U posudu sipati 3 šoljice vode pa dodati 5 šoljica šećera i sok od jednog limuna.
Kuvati dok ne provri, ohladiti pa preliti baklavu.



Za još sličnih recepata možete posetiti stranicu baklave.

Monday, April 18, 2011

Pita sa sirom




PitaPotrebno je:

500 g kora za pitu,
200 ml pavlake,
200 ml jogurta,
200 g sira,
4 jajeta,
prašak za pecivo,
Pitakajmak po želji,
ulje,
so.

Priprema:

U odgovarajućoj posudi umtiti jaja, dodati kašičicu soli, jogurt, pavlaku, kajmak, izdrobljen sir i prašak za pecivo.
PitaU podmazan pleh staviti jednu koru, po njoj rasporediti fil, preko staviti drugu koru, poprskati je uljem i sve tako dok ne bude utrošen sav materijal.
Odozgo rasporediti preostali fil.
Peći u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumeni.



Sunday, April 17, 2011

Novogodišnji kolači





Potreban materijal:

250 g margarina,
250 g šećera,
2 jajeta,
500 g brašna,
1 prašak za pecivo.

Priprema:

Umutiti margarin, dodati šećer i jaja.
Zatim dodati brašno i prašak za pecivo.
Zamesiti testo debljine jednog prsta i raširite na dasci.
Od testa, čašicom (modlicom) vaditi kolače i ređati u nepodmazan pleh.
Peći tako da ne budu prepečeni već da budu bledo pečeni.
Lepiti dve po dve a između njih staviti pekmez pa svaku uvaljati u šećer u prahu sa vanila šećerom.





Saturday, April 16, 2011

Nepečene štanglice





Potrebno je: 

120 g šećera,
120 g margarina,
120 g čokolade,
120 g lešnika ili oraha,
120 g keksa mlevenog,
2 žumanceta.

Priprema:

Umutiti šećer i žumance, dodati umućen margarin, mleveni keks, lešnik (prepeći ih u rerni ako je moguće) i otopljenu čokoladu.
Masu dobro ujednačiti pa rasporediti u manju modlu koja je obložena folijom.
Ostaviti da stoji jednu noć, posuti šećerom u prahu i seći na štangle širine jedan centimetar.

Friday, April 15, 2011

Rafaelo

Potrebno je

200 ml vode,
350 g šećera,
1 margarin.

Priprema:

Sve to prokuvati i dodati 400 g mleka u prahu i 250 g kokosa.
Uvaljati u kokos ( badem, lešnik )

Thursday, April 14, 2011

Dvobojna oblanda



Potrebno je:

3 lista oblande,
600 g šećera,
600 ml mleka,
250 g margarina,
600 g mlevenog keksa,
200 g kokosa,
2 kašike kakaoa.


Priprema:

Rastopiti šećer u mleku i kuvati 10 do 15 minuta.
Dodati margarin i ostaviti da se ohladi.
Dodati keks i kokos.
Podeliti masu na dva dela.
Jednom delu mase dodati kakako.
Vrućom masom filovati oblande i dobro pritisnuti dok se ne stegne.
Seći na štanglice.

Musaka


 

Potrebno je:

1 kg krompira,
500 g junećeg mlevenog mesa,
2 rendane šargarepe,
malo kečapa,
biber,
3 jajeta,
300 ml mleka,
peršun,
mešavina začina od povrća.

Priprema:

Krompir oljuštiti, oprati i ostaviti na stranu.
Mleveno meso pržiti na malo ulja, zatim dodati izrendane šargarepe.
Proprženom mesu dodati začine, kečap i seckani peršun.
Vatrostalnu posudu podmazati uljem, poređati tanke kolutove krompira preko toga rasporediti mleveno meso i sve tako dok sav materijal ne bude utrošen.
Ovako pripremljenu musaku preliti umućenim jajima i mlekom.
Peći na 200 C jedan sati ili dok krompir ne bude pečen odnosno rumen.

Tuesday, April 12, 2011

Pekarske kifle






Potrebno je:

500 ml mleka,
2 šoljice zejtina,
jedna kašičica šećera,
parče kvasca,
brašno po potrebi (oko 900 g),
pekmez od šipuraka.

Priprema:

U dublju posudu sipati mleko, dodati zejtin i kašičicu šećera.
U međuvremenu sipati kvasac u pola šolje toplog mleka, dodati kašičicu šećera i kašičicu brašna.
Pokriti šolju tacnom i salvetom i ostaviti da nadođe.
Kada kvasac nadođe, dodati prethodno napravljenoj smesi, zatim dodati brašno i zamesiti testo.
Pokriti krpom testo i ostaviti da nadođe.
Od testa praviti kuglice koje zatim treba rastanjiti i premazati pekmezom i sviti u oblik kiflice.
Ostaviti kiflice da nadođu.
Nadošle kiflice premazati žumancetom i posipati susamom odozgo.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 220 C.

Vanilice s pekmezom



Potrebno je:

50 g gustina,
200 g brašna,
jedno jaje,
75 g šećera,
kora od pola limuna,
kašika ruma,
150 g putera,
malo pekmeza od šipuraka.

Za glazuru:

50 g šećera u prahu,
malo soka od limuna,
malo tople vode.

Priprema:

Izmešati najpre brašno i gustin pa dodati jaje, struganu koru od limuna, šećer i rum.
Penasto umutiti puter i sastaviti s brašnom.
Dobro umesiti testo i ostaviti na hladnom mestu da stoji oko 60 minuta.
Zatim testo razviti i vaditi kolutiće modlom a  svakom drugom kolutiću po sredini vaditi testo.
Staviti u podmazan pleh i peći oko 10 minuta na temperaturi od 220 C.
Pune kolutove podmazati pekmezom a odozgo stavljati prstenasti kolut.
Na kraju vanilice premazati pripremljenom glazurom.

Monday, April 11, 2011

Ledena torta



Potrebno je:

jedan margarin,
200 g seckanih žele bombona,
200 g suvog grožđa,
2 jajeta,
250 g šećera u prahu,
6 rendanih kiselih jabuka,
malo ruma,
300 g mlevenog keksa,
100 g seckanih oraha,
100 g mlevenih oraha,

Priprema:

Sve sastojke dobro umesiti, da bude dobijena homogena masa.
Oblikovati kocku.
Premazati šlagom i ostaviti u frižideru.

Sunday, April 10, 2011

Proja sa spanaćem




Potrebno je:

500 g kukuruznog brašna,
pola litra mleka,
jedna šolja kajmaka,
jedna šolja punomasnog sira,
2 jajeta,
jedna kašika maslaca,
jedno pakovanje svežeg kvasca,
500 g spanaća.

Priprema:
Spanać očistiti i dobro oprati.
Listove spanaća sitno iseći.
Umutiti jaja, dodati sir usitnjen viljuškom, kajmak, maslac, kvasac prethodno potopljen u malo mleka, mleko i brašno.
Sve dobro izmešati i masu sipati u podmazan pleh.
Peći u pećnici oko pola sata.
Služiti sa jogurtom ili kiselim mlekom.

.

Sarma od kelja



Potrebno je:

500 g kelja,
200 g šunke,
200 g kajmaka,
čaša pavlake,
so,
mešavina začina od povrća.

Priprema:

Listove kelja oprati, ocediti i nadenuti mešavinom seckane šunke, kajmaka i pavlake koju treba posoliti i začiniti.
Uviti sarme, naliti vodom i kuvati.
Pred kraj dodati laku zapršku od razmućenog brašna, aleve paprike razmućene u malo vode.

Friday, April 8, 2011

Makaroni sa pavlakom



Potrebno je:

500 g makarona,
50 g prezli,
8 kašika struganog sira,
100 g margarina,
150 ml soka od paradajza,
4 jajeta,
2 čaše pavlake,
so.

Priprema:
Makarone kuvati u slanoj vodi, kada budu gotove iscediti, isprati pod mlazom hladne vode i ostaviti da se dobro iscede.
Vatrostalnu činiju podmazati margarinom, posuti prezlama i sipati pola količine skuvanih makarona.
Ovo preliti rastopljenim margarinom, posuti struganim sirom i sokom od paradajza.
Odozgo staviti drugu polovinu makarona i preliti umućenim jajima pomešanim sa pavlakom.
Posuti struganim sirom i peći oko pola sata.

Thursday, April 7, 2011

Čorba od povrća



Potrebno je:

150 g povrća (šargarepe, celera, graška i sl.),
300 g krompira,
1 kocka za supu,
1 žumance,
3 kašike mleka,
30 g margarina,
kašika seckanog peršuna.

Priprema:

Očišćeno povrće iseckati, obariti u slanoj vodi, iscediti i propasirati.
Zatim dodati rendan krompir i kocku za supu i naliti sa 1,5 l vode i po ukusu posoliti.
Pred služenje, u čorbu umešati žumance umućeno sa mlekom, margarinom i seckanim peršunom.

Grašak sa makaronom



Potrebno je:

500 g zamrznutog graška,
glavica crnog luka,
250 g kratke testenine,
čaša pavlake,
mešavina začina od povrća,
biber,
50 g struganog sira.

Priprema:

Propržiti sitno seckan luk, dodati grašak, dolivati po malo vode i kuvati da omekša.
Makarone skuvati u slanoj i nauljenoj vodi, iscediti i dodati grašak.
Prebaciti u podmazanu posudu, zaliti pavlakom i zapeći.
Pred kraj jelo posuti struganim sirom i ostaviti da se pastopi pa služiti jelo.

Zapečena piletina




Potrebno je:

dva pileća bela mesa,
100 g margarina,
peršun,
2 čena belog luka,
2 kašike prezli,
mešavina začina od povrća,
2 kašike pavlake.

Priprema:

Piletinu skinuti sa kostiju, provući kroz rastopljeni margarin, pa uvaljati u umućenu mešavinu peršuna, lika, prezli, začina C i pavlake.
Zapeći 30 minuta na 200 C.
Meso zaliti ostatkom svih sastojaka.

Zapečene lepinje



Potrebno je:

4 lepinje,
4 jajeta,
200 g kajmaka.

Priprema:

Lepinje iseći po horizontali na pola a jaja razmutiti sa kajmakom i njima premazati svaku polovinu lepinje pa staviti u pleh.
U dobro zagrejanoj rerni, na najjačoj temperaturi, kratko zapeći.
Služiti sa kiselim mlekom.
Umesto lepinja, moguće je upotrebiti i hleb isečen na šnite.

Wednesday, April 6, 2011

Sos od šargarepe



Potrebno je:

250 g šargarepe,
80 g krompira,
20 g maslaca,
2 kašičice začina C,
3 do 4 kašike limunovog soka,
100 ml pavlake,
kašika seckanog peršuna.

Priprema:

Očišćenu šargarepu i krompir iseći na veće kocke i skuvati u posoljenoj vodi.
Još vruće, ispasirati ili iseći u električnoj seckalici i vratiti u posudu.
Dodati maslac, začin C, vodu i sok od limuna.kratko prokuvati, dodati pavlaku i posuti peršunom.
Sos od šargarepe možete služiti sa pirinčem i pilećim šniclama.

Slani rolat sa spanaćem



Potrebno je:

70 g brašna,
100 g kačkavalja,
100 g šunke,
6 jaja,
5 kašika pavlake,
spanać,
malo soli.

Priprema:

Dobro umutiti žumanca sa 3 kašike pavlake.
Dodati brašno, so i čvrstu penu od belanaca.
Sipati u podmazan pleh i peći.
Pečeno testo premazati nadevom od struganog kačkavalja, samlevene šunke obarenog i prodinstanog spanaća i dve kašike pavlake.
Zaviti u rolat.

Torta od oblandi



Potrebno je:

jedno pakovanje oblandi,
250 g kajmaka,
200 g topljenog sira,
100 g šunke,
3 kuvana jajeta,
100 g kačkavalja,
200 g dinstanih šampinjona,
jedna kesica majoneza,
100 g kikirikija.

Priprema:

Umutiti kajmak sa topljenim sirom pa tom mason premazati četiri oblande sa glatke strane.
Ostaviti deo fila za poslednju petu koru.
Prvu oblandu prekriti dinstanim šampinjonima začinjenim biberom, origanom i peršunovim listom.
Poklopiti drugom korom, preko nje narendati tvrdo kuvana jaja zatim poklopiti trećom korom i posuti rendanim kačkavaljem.
Preko staviti četvrtu oblandu i posuti mlevenom šunkom.
Sve poklopiti petom oblandom koja još nije namazana.
Tortu polopiti velikim poslužavnikom i staviti neki teži predmet kako bi se listovi oblande bolje slepili.
Pred služenje čitavu tortu premazati ostatkom fila od sira i posuti krupno mlevenim kikirikijem.
Ukrasiti listićima kiselih krastavaca, majonezom, maslinama i seći na parčiće širine dva prsta.

Tuesday, April 5, 2011

Kolač s bananama




Potrebno je:
Kolač s bananama
Za testo:

6 jaja,
150 g šećera,
kašika kakaoa,
150 g brašna,
pola kesice praška za pecivo.

Za fil:

3 kašike džema od kajsija,
3 banane,
100 g čokolade za kuvanje,
300 ml mleka,
3 kašike brašna,
250 g šećera,
250 g margarina,
vanillin šećer.

Priprema:

Za testo umutiti belanca sa šećerom dok smesa ne postane penasta pa dodati žumanca, brašno, prašak za pecivo i kakao.
Testo sipati u podmazan pleh i u rerni ugrejanoj na 180 ⁰C peći 30 minuta.
Nakon pečenja, dok je testo još toplo, premazati ga džemom i ostaviti da se ohladi.
Banane iseći i poređati preko kore.
Za krem kuvati mleko sa brašnom dok se ne zgusne.
U to dodati margarin umućen sa šećerom u prahu i vanillin šećerom i sve dobro promešati.
Krem naneti preko banana, odozgo premazati glazurom od čokolade i ostaviti da se hladi.

Salata od kikirikija



Skuvati i ohladiti kukuruz.
Propržitit i samleti na krupno 100 do 150 g kikirikija.
Jednu pavlaku i jedan majonez pomešati sa kukuruzom i kikirikijem.
Služiti hladno.
Po želji dodati komade kuvane govedine i sezonsko povrće.

Rolat od brokolija i pršute




Potrebno je:

Za testo:

20 g putera,
čen belog luka,
150 g brokolija,
4 jajeta,
1 kašičica ruzmarina,
1 praziluk,
malo muskatnog oraščića,
so,
biber.

Za fil:

200 g sira,
100 ml jogurta,
150 g pršute.

Priprema:

Rastopiti puter i sitno seckan beli luk.
Dodati skuvani izmiksani brokoli, začine i šam od belanaca.
Ispeći koru na polehu obloženom masnim papirom na 190 ⁰C, 10 do 12 minuta.
Koru urolati zajedno sa mokrom krpom i ostaviti da se hladi.
Za fil umutiti sir, jogurt, i sitno seckan praziluk.
Premazati koru, pokriti listovima pršute, umotati i čuvati u frižideru.

Slana torta sa tikvicama



Potrebno je:

400 g ispečenih babura,
300 g tikvica,
3 jajeta,
250 g pavlake,
100 g kačkavalja,
mirođija,
30 g parmezana,
30 ml ulja,
so,
biber.

Priprema:

Ispohovati u brašnu i umućenim jajima očišćenu pečenu papriku i deblje šnite tikvica.
Umutiti fil od pavlake, začina i mirođije.
U dubljoj posudi složiti tortu, ohladiti, izvrnuti na tanjir za služenje, premazati filom i posuti parmezanom.

Monday, April 4, 2011

Musaka od tikvica



Potrebno je:

1,5 kg tikvica,
glavica crnog luka,
500 g mlevenog junećeg mesa,
3 jajeta,
200 ml milerama,
začin C,
crni mleveni biber,
celer,
ulje.

Priprema:

Tikvice oljuštiti, iseći na tanje režnjeve i ostaviti da odstoje.
Na ulju popržiti sitno iseckan crni luk, dodati mleveno meso i sve zajedno dinstati još kratko vreme.
Začiniti začinom C, crnim mlevenim biberom i celerom po ukusu.
U vatrostalnu posudu staviti sloj tikvica i polovinu mesa.
Umutiti jaja sa mileramom, dodati začin C, crni mleveni biber i polovinu dobijene mase preliti preko mesa.
Staviti drugi sloj tikvica i mesa, prekrijte tikvicama i preliti ostatkom umućenih jaja sa mileramom. 
Peći dok gornji sloj tikvica ne porumeni.

Čupavci sa orasima



Potrebno je:

200 g mlevenih oraha,
1 kašika brašna,
1 belance,
200 g šećera,
1 vanilin šećer,
malo krupnije sečenih oraha.

Priprema:

Mlevene orahe, brašno, belance, šećer i vanilin šećer sjediniti.
Oblikovati kiflice.
Uvaljati svaku kiflicu u sečen orah.
Ređati na okrenut pleh.
Sušiti u prethodno zagrejanoj pećnici.

Saturday, April 2, 2011

Slana torta



Potrebno je:

2 pakovanja tost hleba,
400 ml pavlake,
400 g majoneza,
250 g šunke,
100 g feta sira,
150 g kačkavalja,
4 kisela krastavčića,
4 kašike kečapa,
4 jajeta.

Priprema:
Pomešati majonez i pavlaku pa masu podeliti na tri dela.
U prvi deo dodat seckanu šunku, rendan feta sir i kečap.
U drugi deo staviti krupno rendana kuvana jaja i seckane krastavčiće.
U treći deo ne dodavati ništa.
Tost hleb ređati na tacnu, staviti prvi nadev sa šunkom, potom opet hleb pa nadev sa jajima.
Odozgo i sa strane premazati mešavinom majoneza i pavlake (treća masa) i posuti rendanim kačkavaljem.

Slana torta od sira



Potrebno je:

100 g putera,
200 g brašna,
so,
50 g rendanih oraha,
1 kašika vinskog sirćeta,
1 glavica crnog luka,
2 češnja belog luka,
2 kašike ulja,
100 g šampinjona,
6 jaja,
200 g pavlake,
biber,
250 g trapista.

Priprema:

Puter iseći na kocke.
Dodati brašno, orahe, so, sirće i hladnu vodu (50 do 75 ml).
Dobijeno testo staviti u foliju pa razviti u krug prečnika 26 cm.
Testo smestiti u tepsiju (24 cm) koja je prethodno premazana uljem.
Oljuštiti crni i beli luk, iseckati na kockice pa ih izdinstati u vrućem ulju.
Šampinjone očistiti, iseckati na kockice i pržiti oko 15 minuta u istoj posudi.
Potom ovu smesu rasporediti po testu.
Zagrejati rernu na 225 C.
Skuvati dva jajeta da budu rovita.
Pomešati četiri jajeta, pavlaku, so i biber.
Dodati i rendani trapist pa sve posuti po šampinjonima.
Oljuštiti kuvana jaja, iseći ih na pola pa utisnuti odozgo.
Jelo peći 30 minuta.

Francuska salata

Francuska salata
Salata sa pavlakom

Potrebno je:


800 g krompira,

200 ml majoneza,

senf,

200 ml pavlake,

nekoliko kiselih krastavčića,

250 g šargarepe,

100 g graška iz konzerve,

so,

sok od limuna,

peršun.
Salata sa graškomSalata sa semfom

Priprema:


Šargarepu i krompir obariti, oljuštiti a zatim iseći na kockice.

U većoj činiji pomešati krompir, šargarepu i grašak pa tome dodati krastavčiće isečene na kolutove, pavlaku i majonez.

Po želji u salatu dodati i malo senfa.

Zatim salatu posoliti, pobiberiti i zakiseliti sokom od limuna.

Salatu možete ukrasiti kolutovima barenih jaja.

Na kraju posuti seckanim peršunom.




Palačinke sa piletinom



Potrebno je:

12 palačinki,
200 g pilećeg belog mesa,
120 g majoneza,
200 ml pavlake,
2 mala kisela krastavca,
1 šargarepa,
malo aleve paprike,
so,
biber,
prezle,
začini od povrća,
2 jajeta,
50 g kačkavalja,
brašno,
ulje.

Priprema:

Palačinke umutiti i ispeći,
Pileće meso skuvati i iseći na kocke.
Obariti grašak i šargarepu pa iseći na kocke.
Dodati začine i alevu papriku.
Sve to pomešati sa pavlakom, majonezom, sitno seckanim krastavčićima.
Filovati palačinke i uviti kao sarme.
Uvaljati u brašno, umućena jaja i prezle i pohovati na vrelom ulju.
Pohovane palačinke poređeti u vatrostalnu posudu, posuti rendanim kačkavaljem i peći 10 minuta na 220 C.

Kvalitetne naočari za sunce i okviri za dioptrijska stakla, povoljno

Retro Eyewear

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...